Bve Raad



MBO toont zijn talenten bij opening schooljaar

Verslag: Ruud Sneller

Geheel volgens de inmiddels gegroeide MBO-traditie stonden op vrijdag
1 september bij de opening van het schooljaar de MBO-uitblinkers voor het voetlicht van theater De Flint in Amersfoort. De 49 uitblinkers van 2006 ontvingen hun prijs voor bijzondere prestaties bij hun leerbedrijf tijdens het laatste jaar van hun opleiding. OCW-staatssecretaris Bruno Bruins en de twee presentatoren van het televisieprogramma UR reikten de prijzen uit. Bruins toonde zich enthousiast over deze vijfde lichting uitblinkers: Jullie zijn de ambassadeurs van het MBO. Draag uit dat je een mooi vak hebt geleerd, en stimuleer anderen om dat ook te gaan doen. Wij zitten om zulke vakmensen te springen; van jullie soort hebben we nooit genoeg.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking presenteerde de MBO Raad via een spectaculaire lasershow zijn nieuwe naam, logo en huisstijl. Ook het nieuwe logo is een schoolvoorbeeld van talent uit eigen huis. Saleem Ahenkora, student Multimediale Vormgeving van het Friesland College, heeft het ontworpen. De zes openstaande deuren staan voor de vrijheid om een eigen keuze voor vooruitgang te maken, lichtte Saleem toe. MBO Raad-voorzitter Margo Vliegenthart stak haar enthousiasme voor het logo niet onder stoelen of banken: Het heeft mooie, sterke kleuren. Het toont de kleurrijke veelzijdigheid van het MBO, dat toegankelijk is voor diverse groepen deelnemers.

Van begin tot eind was deze opening van het schooljaar een presentatie van een veelzijdig MBO, zowel voor als achter de schermen. Deelnemers van verschillende opleidingen zorgden voor licht en geluid, videoregistratie, beveiliging, bediening, catering, ontvangst en bloemendecoraties. Op het podium toonden MBOers hun talenten op het gebied van dans en muziek, met een eigentijdse bijdrage van Rapper en Human Beatbox Santios+Sniggy, winnaars van de bij elf rocs gehouden talentenjacht ROCk Around the World. Doel van deze talentenjacht is kennis maken met de multiculturele samenleving, mondiale bewustwording en draagvlak voor internationale samenwerking. Zo illustreerde deze openingsmanifestatie de taak die Margo Vliegenthart voor het komend cursusjaar formuleerde: Werken aan dynamisch onderwijs voor diverse doelgroepen, dat vakmanschap stimuleert en mensen kansen geeft om te participeren, economisch en sociaal.

Alles over de bijzondere prestaties van de Mbo-uitblinkers 2006. Meer informatie over Saleem Ahenkora op www.mboraad.nl/mbomagazine.