Publicatiedatum: 04 september 2006

College in overleg met Staten over bevindingen rekenkamer

Het college van Gedeputeerde Staten gaat in overleg met Provinciale Staten over de manier waarop de financiële rapportage plaatsvindt. Om na te gaan of de huidige afspraken over de begroting en de jaarrekening voldoen, zal een werkgroep vanuit de Staten samen met gedeputeerde van Financiën Harry Dijksma zich hierover buigen.

De bestaande afspraken tussen het college van Gedeputeerde Staten en de fracties van Provinciale Staten over het informeren over financiële zaken, zijn eerder dit jaar onderzocht door de Randstedelijke Rekenkamer. GS willen nu graag van Provinciale Staten weten of het rapport van de rekenkamer aanleiding is om de bestaande afspraken aan te passen. Mogelijk willen Statenleden meer informatie over de financiën van bepaalde beleidsterreinen of dossiers.

GS is het overigens eens met de Rekenkamer dat het formuleren van beleidsdoeleinden en het meten daarvan beter kan. Dit moet de kwaliteit van het beleid en de uitvoering daarvan ten goede komen. In samenspraak met PS zijn GS hiervoor al een meerjarig traject gestart. Verder streeft het college naar vermindering van het aantal regels, met als doel de financiële stukken zo begrijpelijk mogelijk te houden.

De werkgroep zal op korte termijn met een advies komen over het gewenste detailniveau en de inhoud van de financiële rapportages aan PS. De Statencommissie Bestuur bespreekt het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer en de reactie van het college van GS op 14 september a.s.