* Landelijke Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk

500 euro subsidie voor Bulgarije-actie LFB

De provincie ondersteunt met een subsidie van 500 euro de schilderactie die de landelijke federatie belangenvereniging Onderling sterk (LFB) houdt op 2 september. De opbrengst van de schilderijen komt ten goede aan mensen met een verstandelijke beperking in Bulgarije. Belangenbehartiger van het Provinciaal steunpunt LFB Flevoland, mevrouw Janny van Praag, ontvangt de bijdrage op 4 september uit handen van gedeputeerde John Bos.

De LFB zet zich via het Philadelphia Oost-Europa Fonds (POEF) sinds begin jaren '90 in voor projecten in landen als Tsjechië, Slowakije, Polen, Roemenië en het Poolssprekende deel van Oekraïne. Sinds 1997 ligt het accent op Bulgarije. Belangrijkste doelstelling in dat land is om de landelijke Bulgaarse oudervereniging BALIZ te ondersteunen. Die maakt zich sterk voor een menswaardig bestaan voor landgenoten met een verstandelijke beperking, zowel landelijk als lokaal.

Zo wordt op landelijk niveau gestreefd naar aanpassingen van wet- en regelgeving, en integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Op lokaal niveau worden onder meer scholingsprojecten voor ouders ondersteund, dagverblijven ingericht en hulpmiddelen voor fysiotherapie aangeschaft.

Hoofddoel van de LFB is het in eigen land verbeteren van de positie van mensen met een verstandelijke beperking, zodat zij zelf de regie kunnen nemen over hun leven. Hiertoe voert de LFB overleg met verschillende overheden, zoals het ministerie van VWS, provincies en gemeenten.

De provincie Flevoland heeft de LFB eerder subsidie verleend voor het organiseren van drie themabijeenkomsten voor en door mensen met een verstandelijke beperking en voor bestuurskosten en kadertraining. Twee van de drie bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden. Op deze manier wil de LFB mensen met een verstandelijke beperking in Flevoland informeren over de doelstellingen en activiteiten van de vereniging.