Gemeente Rotterdam

Positieve resultaten proef 'prepaid energie ENECO'

Het vooruitbetalen van energie is een goed budgetbeheersings-instrument. Het maakt mensen bewuster van hun energiegebruik en stelt hen in staat hun energieverbruik beter te budgetteren. Dat blijkt uit een enquête gehouden onder klanten van de Kredietbank Rotterdam die deelnemen aan een proef met het vooruitbetalen van energie.

Uit het onderzoek blijkt dat 96% van de deelnemers tevreden tot zeer tevreden is met prepaid energie. Van de ondervraagden wil 92% prepaid energie behouden. Ook laten de cijfers zien dat driekwart van de ondervraagden denkt dat zij zuiniger en bewuster met energie omgaan. 64% van de onderzoeksdeelnemers ziet bewust omgaan met energie als een voordeel. 40% geeft aan meer controle te hebben op de energiekosten.

Het onderzoek onderstreept dat prepaid energie een goede hulp is voor mensen die bewuster om willen gaan met energie en daarnaast hun energiegebruik beter willen budgetteren. Door het vooruitbetalen van energie staat de klant niet meer voor onverwacht hoge eindafrekeningen.

Het onderzoek is gehouden onder deelnemers aan een proef die ENECO Energie in Rotterdam doet met prepaid energie. De proef is in mei 2005 van start gegaan onder klanten van de Kredietbank Rotterdam (toen nog afdeling Schuldhulpverlening) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het principe van prepaid energie werkt als volgt. Deelnemers ontvangen een aangepaste energiemeter en een energiekaart waarop zij een energietegoed kunnen zetten. Het energietegoed wordt opgewaardeerd door de energiekaart in een oplaadapparaat te steken en de kaart op te waarderen.

Gezien de positieve onderzoeksresultaten wordt bezien of het vooruitbetalen van energie in de toekomst voor een grotere klantgroep van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar kan komen. Het is dan mogelijk -naast het opwaarderen bij de ENECO oplaadpunten in de stad- het energietegoed op te waarderen via de telefoon en internet.

noot voor de redactie/