Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : TRCJZ/2006/2740
datum : 04-09-2006
onderwerp : Vervolg toezegging AO 14 december 2005: nadeelcompensatie Reimerswaal
bijlagen : 1

Geachte voorzitter,

Tijdens het AO van 14 december 2005 is naar aanleiding van vragen van het lid Buijs gesproken over de situatie van de gemeente Reimerswaal in verband met de beëindiging van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee. Hierbij stuur ik ter kennisname de brief die op 29 augustus 2006 aan de gemeente Reimerswaal is gestuurd.

Na bestudering van de feiten en omstandigheden is het niet mogelijk gebleken om tegemoet te komen aan het verzoek om schadevergoeding van de gemeente Reimerswaal. Het verzoek voldoet niet aan de criteria voor het uitkeren van nadeelcompensatie zoals deze in de jurisprudentie zijn ontwikkeld. De gemeente claimt namelijk een vergoeding voor kosten die geen direct gevolg zijn van het besluit tot beëindiging van de kokkelvisserij. Dat de investering met de kennis van vandaag destijds wellicht niet of anders zou zijn gedaan, komt voor rekening en risico van de gemeente.

Ik ben mij bewust van de bijzondere betekenis van de schelpdiervisserij voor Zeeland en heb mij dan ook op andere wijze ingespannen om de provincie Zeeland tegemoet te komen. Zo heeft het Visserij Initiatief Zeeland een duidelijke plek gekregen in het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij. Tussen de provincie en het departement vindt in dit kader regelmatig overleg plaats, bijvoorbeeld over het 'plan kokkelkweek'.

Voorts zal ik mij sterk maken voor het reserveren van middelen uit het Waddenfonds voor de verdere verduurzaming van de schelpdiervisserij. Ook kan Zeeland profiteren van verschillende subsidiestromen. Zo zijn recent in het kader van de Subsidieregeling aquacultuur twee Zeeuwse projecten gesubsidieerd, met als doel het kweken van mosselzaad op land. Vanaf 2007 biedt het nieuwe Europese Visserijfonds tot slot een aantal mogelijkheden voor subsidiëring van de schelpdiervisserij, waarbij LNV inzet op de financiering van innovatieve plannen van de mosselsector.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Verzoek om compensatie i.v.m. beëindiging kokkelvisserij