Korpsen kiezen nog te weinig voor hbo-politieopleidingen

Politieacademie

Korpsen kiezen nog te weinig voor hbo-politieopleidingen

Nog te weinig korpsen kiezen voor hbo-politieopleidingen, waardoor de groei naar hoger opgeleide politiemedewerkers stagneert. De noodzaak tot hoger opgeleiden ligt niet aan het huidige niveau van de politie, maar aan de veranderende maatschappij, dat zegt Ineke Stam, voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie, tijdens de opening van het Politieacademisch Jaar. Eerder heeft de Raad van Hoofdcommissarissen zich tot doel gesteld om 20% van de politiemedewerkers op te leiden op hbo- of academische niveau. Criminelen worden steeds intelligenter, zaken omvangrijker en terrorisme staat dicht bij huis, aldus Stam. De Politieacademie biedt daarom naast mbo-politieopleidingen ook diverse opleidingen op hbo- en academisch niveau.

Aansluitend stelt Ineke Stam dat de korpsen ervoor moeten waken dat zij in realisatie van de politiesterkte in 2010 te weinig aandacht hebben voor de verschillende opleidingsniveaus. Investeren in kwantiteit, moet het investeren in kwaliteit niet belemmeren. Meer blauw op straat, betekent meer tinten blauw op straat. Ook het investeren in diversiteit moet onder de aandacht blijven, aldus Stam.

De Politieacademie heeft gekozen om haar hogere politieopleidingen te laten accrediteren. Een aantal zijn inmiddels geaccrediteerd. De accreditatie door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie betekent dat Politieacademie erkende beroepsopleidingen verzorgt waardoor instroom vanuit het reguliere onderwijs nog beter mogelijk is. Volgens Ineke Stam staat de Politieacademie door de accreditatie nationaal en internationaal op de kaart.

Het hogere politieonderwijs kan niet zonder toegepast en wetenschappelijk onderzoek. Samenwerking met partners in de veiligheidssector en het onderwijs is daarbij onmisbaar. Ineke Stam kondigde tijdens de opening aan dat de Politieacademie naast de bestaande lectoraten vijf nieuwe lectoraten zal starten:


- Lectoraat Terrorismebestrijding met het NCTb,

- Lectoraat Lerende Politieorganisatie met the Learning Company,
- Lectoraat Multiculturele Competenties en Diversiteit met TNO,
- Lectoraat Forensische Opsporing met het Nederlands Forensisch Instituut, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam,

- Lectoraat Crisisbeheersing met het Nibra.

Met deze nieuwe lectoraten wil de Politieacademie nieuwe kennis en inzichten generen voor de politiepraktijk.

De opening van het Politieacademisch Jaar wordt elk jaar traditiegetrouw geopend door een van de politieministers. Dit jaar opende minister Donner de bijeenkomst. Ook hield een viertal genomineerde masterstudenten van de Politieacademie een presentatie over hun afstudeeronderzoeken.


---
Noot aan de redactie: