Samenwerking Surinaamse en Nederlandse installateurs

Uneto-vni

Marilyn Matroos, voorzitter van de Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS), was zichtbaar enthousiast tijdens haar afscheidsontbijt op 2 september te Zaltbommel. .Wat wij hier met de installateurs van UNETO-VNI hebben afgesproken en hoe wij nu al samenwerken, dat is uniek. Daar kan de politiek nog wat van leren. De Nederlandse collega.s en wij gaan elkaars kennis uitwisselen en elkaar helpen in dit mooie vak. Zonder vooroordeel en met een helder gemeenschappelijk belang..

De samenwerking tussen de Vereniging van Installateurs in Suriname en UNETO-VNI begon in 2005, na een bezoek van Nederlandse installateurs (Vakgroep Elektrotechnische Installateurs VEI) aan het land. De vakbroeders (en .zusters) vonden elkaar al snel. Suriname maakt een inhaalslag na jaren van politieke instabiliteit. De hoofdstad Paramaribo, maar ook de districten (zoals Commewijne) en het binnenland maken een gezonde economische groei door.

Dezelfde taal
Vakmensen, praktisch ingesteld en gericht op op samenwerking om hun doelen te bereiken, worden niet gehinderd door negen uur vliegen om met collega.s iets moois op te bouwen. Dus kwam er in 2005 al een convenant tot stand tussen de VEI en de VIS: .We spreken dezelfde taal, we hebben hetzelfde soort uitdagingen om mensen voor ons vak te werven, erkenningen te regelen en samen te werken met de nutsbedrijven, waarom de kennis en kunde niet delen?.

Verder samen met UNETO-VNI
Vorige week kwam een Surinaamse delegatie naar Nederland om daar verder inhoud aan te geven. Nu met héél UNETO-VNI, niet alleen met de elektrotechnische installateurs. Voorzitter en vice-voorzitter van de VIS, Marilyn Matroos en Dinesh Brindaben Panday. Vergezeld door ir. Roy K. Tjong-A-Hung, onderdirecteur Planning van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Installateurs én nutsbedrijf, die ook de onderlinge samenwerking met Nederlandse kennis willen versterken. Voorzitter Matroos: .In Suriname hebben de installateurs en de nutsbedrijven elkaar nodig. Wij werken samen in het belang van de zakelijke en particuliere consument..

Belang van de consumenten
.Wij worden . terecht - niet behandeld als mensen uit een ontwikkelingsland, maar als volwaardige collega.s met kennis die de moeite van het delen waard is.. Dat zei Marilyn Matroos na het ondertekenen van het Actieplan 2006 . 2007 met Frans Damen, VEI-voorzitter en Paul Tersmette, vice-voorzitter van UNETO-VNI. .Dit plan is concreet, met duidelijke doelen en ik ben vooral blij met het onderwijsgedeelte. Wij gaan met de nieuwste kennis van de Nederlandse collega.s onze jongeren opleiden. Ook de erkenningsregelingen zijn belangrijk, want daarmee moeten wij ons onderscheiden als betrouwbare vakmensen. Verder gaan wij samen met de nutsbedrijven de leveringsvoorwaarden onder handen nemen en dat is in het belang van alle consumenten in Suriname..

De samenwerking UNETO-VNI en VIS
Het Actieplan 2006 . 2007 bevat onder meer de volgende elementen:
1. Regelgeving verbeteren voor de installatiesector en de nutsbedrijven (elektro, gas en water).

2. Het opzetten van regionale prakticalokalen om mensen op te leiden en daarmee tevens de erkenningsregelingen te onderbouwen. Daarvoor wordt de kennis binnen UNETO-VNI, de Stichting Elektrowerk en Kenteq gemobiliseerd.

3. Het organiseren van handelsmissies, tevens bedoeld om de innovatie binnen de installatietechniek in Suriname te bevorderen.

4. Het ontwikkelen en uitvoeren van een plan .Energie economie. waarbij zowel de installatiebedrijven, het energiebedrijf en het ministerie van Financiën via een permanente commissie zijn betrokken.

5. Informatieuitwisseling via onder meer nieuwsbrieven, vakbladen en websites.
6. Modernisering van de elektro-, gas- en wateropleidingen op VMBO-niveau in Suriname, met medewerking van de kennis- en opleidingsinstituten in Nederland. Aanvang: schooljaar 2007 . 2008.

/// einde persbericht ////