Hulpverlening Gelderland Midden

Bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Doesburg


----------
PERSBERICHT
15 augustus 2006

Eind augustus start de negende ronde van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de gemeente Doesburg. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen ongeveer twee weken voor de onderzoeksdatum een persoonlijke uitnodiging via de post. In totaal ontvangen ongeveer 1750 vrouwen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Voor vrouwen die nu 50 of 51 jaar zijn is dit de eerste keer dat ze een uitnodiging krijgen.

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt georganiseerd door de Stichting Vroege Opsporing Kanker Oost Nederland (SVOKON). Dit is een samenwerkingsverband van GGD 'en in Gelderland en het Intergraal Kankercentrum Oost.

De uitnodiging voor het onderzoek komt ongeveer twee weken voor de dag van de afspraak in de brievenbus. In de brief staan de datum en tijd genoemd waarop de vrouwen zich kunnen laten onderzoeken. Het onderzoek is vrijwillig. Iedere vrouw die uitgenodigd wordt bepaalt zelf of zij mee wil doen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het onderzoek vindt plaats in het mobiele onderzoekscentrum van SVOKON. Dit centrum is in te vinden op het parkeerterrein bij de Brandweer Halve Maanweg 1 in Doesburg.

Tijdens het onderzoek worden meestal twee röntgen foto's van elke borst gemaakt. Die foto's worden vervolgens opgestuurd en bekeken door een gespecialiseerde arts. Binnen twee weken na het onderzoek krijgt de vrouw schriftelijk bericht over de uitslag. Hierin staat of er al dan niet een afwijking is gevonden. Bij gemiddeld twee op de honderd vrouwen is een afwijking op de foto zichtbaar. Aan deze vrouwen wordt gevraagd contact op te nemen met hun huisarts. Meestal is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig om na te gaan of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat. In ongeveer de helft van de gevallen blijkt het dan om een goedaardige afwijking te gaan.

Alle huisartsen in de gemeente Doesburg zijn op de hoogte van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Mocht u om wat voor reden dan ook vragen hebben, neem dan contact op met uw huisarts. U kunt ook bellen met het afspraken en informatiebureau in Nijmegen, 024 - 356 66 60. Op werkdagen tussen 09.00 uur en 13.00 uur kunt u daar terecht.