Ingezonden persbericht


Barometer Duurzame Groenten & Fruit gereed voor supermarkten

Supermarkten hebben steeds vaker de behoefte zich te onderscheiden door duurzaam te ondernemen. Dit kunnen zij op verschillende manieren doen; door bijvoorbeeld zuinig met energie om te gaan en door duurzame producten te leveren. Maar doordat duurzaamheid zo divers is, is het voor supermarkten vaak moeilijk duurzaamheid in een boodschap naar de consument over te brengen. Mede hierom heeft SMK de Barometer Duurzame Groenten & Fruit ontwikkeld voor de agf-afdeling (aardappelen, groenten en fruit) van de supermarkt. De Barometer biedt handvatten om duurzaam te ondernemen en dit te communiceren naar de kritisch klant. De Barometer is ontwikkeld door SMK met inbreng/samenwerking van onder anderen: Stichting Natuur en Milieu, Max Havelaar, The Greenery, Milieudefensie en supermarktorganisaties. De criteria zijn vastgesteld per 1 september en geldig voor een jaar. Zowel supermarktketens met filialen als zelfstandige vestigingen kunnen zich hiervoor aanmelden (zie www.smk.nl/supermarkt).

Duurzaamheid op niveau
Verduurzaming is een proces. Daarom heeft de Barometer drie niveaus: brons, zilver en goud. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste duurzaamheidswinst te halen valt bij de producten zelf. Daarom stelt de Barometer minimumeisen aan de hoeveelheid duurzame groenten en fruit in het assortiment. Onder duurzame producten wordt verstaan: Biologisch-, FairTrade- en Milieukeur- gecertificeerde producten. Naast duurzame producten inkopen kan een supermarkt zelf ook veel doen. In de Barometer zijn criteria opgesteld met betrekking tot milieuzorgmaatregelen en "Tracking-and-Tracing".

De gehele afdeling
Een supermarkt die gecertificeerd is voor de Barometer Duurzame Groenten & Fruit is te herkennen aan het speciale Barometer Duurzame Groenten & Fruit-logo op de groenten- en fruitafdeling. Het logo is niet op producten te vinden, maar heeft betrekking op de gehele agf-afdeling. Een supermarkt kan zich hiermee onderscheiden en op een geborgde manier laten zien dat zij veel doet om de agf-afdeling te verduurzamen.

Andere Barometers
Het succes van een barometersysteem heeft zich reed