Gemeente Rotterdam

Aftrap campagne 'Rotterdam leest, Rotterdam schrijft'

Om 13.30 uur vanmiddag gaven burgemeester Opstelten en wethouder Kaya bij de Euromast het startsein voor de landelijke mediacampagne van Leer Lezen en Schrijven. Vijf abseilers zeilden van de Euromast met 'Ik lees nu beter'. Het was tevens de aftrap voor de Rotterdamse campagne 'Rotterdam Leest, Rotterdam schrijft'. Deze richt zich op laaggeletterden: mensen die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat zij daarvan in het dagelijks leven hinder ondervinden.

Moeite met dagelijkse dingen

In Nederland zijn 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat is 13% van de totale bevolking. In Rotterdam ligt dit aantal hoger: 22%; dat zijn 97.000 Rotterdammers tussen de 15 en 74 jaar. Landelijk is één derde van de laaggeletterden allochtoon. Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite met dagelijkse dingen als: het lezen van etiketten, het invullen van formulieren, lezen van straatnamen en bushaltes en het voorlezen van hun kinderen. Op de arbeidsmarkt vind je laaggeletterden in de lagere beroepsgroepen. Rotterdam vraagt de komende jaren aandacht voor dit probleem omdat de gemeente vindt dat het beheersen van de Nederlandse taal een voorwaarde is om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Meerdere oorzaken

De oorzaken voor laaggeletterdheid zijn uiteenlopend en vaak spelen er meerdere factoren een rol. Iemand kan langere tijd school hebben gemist door ziekte of zorgtaken thuis. Kinderen werden vroeger soms thuisgehouden van school om mee te werken met hun ouders. Het onderwijs heeft niet altijd aandacht gehad voor mensen die niet in staat waren de lesstof op te nemen. Denk aan slechthorendheid of dyslexie. Ook moet taalkennis worden bijgehouden. Als er geen werk buitenshuis wordt verricht of het werk geen taal vraagt, neemt de taalkennis verder af.

Taboe doorbreken

Op laaggeletterdheid rust een groot taboe. Rotterdam wil dit taboe doorbreken en laaggeletterden bereiken. Daarvoor worden vooral ambassadeurs ingezet. Ambassadeurs zijn mensen die zelf laaggeletterd zijn geweest of nog zijn en nu een cursus volgen. Zij doen hun verhaal in de media en willen daarmee laten zien dat het een probleem is dat voor veel mensen speelt, waar niemand zich voor hoeft te schamen en waar iets aan te doen is. Daarnaast richt de campagne zich op de omgeving van laaggeletterden; familie en kennissen, maar ook bijvoorbeeld de huisarts en leerkracht van de kinderen. Er is een landelijk telefoonnumer 0800 - 023 44 44 voor de cursussen in de omgeving.

Verder wil Rotterdam samenwerking met het bedrijfsleven om werknemers te scholen en geeft zij zelf het voorbeeld door als werkgever cursussen te bieden aan Rotterdamse ambtenaren die laaggeletterd zijn.

Nationale alfabetiseringsprijs

Gedurende de gehele week is er landelijk aandacht voor laaggeletterdheid. In Rotterdam organiseert de bibliotheek aan de Hoogstraat op 6 september van 13.00 tot 18.00 uur een cursusmarkt. Om 16.00 uur wordt aan Margreet de Vries, directeur van Stg. Lezen en Schrijven, de Voorleesvogel uitgereikt.

Een multimediaal voorleesprogramma voor gebruik in de voor- en vroegschoolse educatie.

De bibliotheek dingt met de Voorleesvogel mee naar de nationale alfabetiseringsprijs. De winnaar wordt op 8 september bekend gemaakt in het stadhuis van Hilversum.

Op 8 september overhandigt Wouter Bos in de Bibliotheek Het Oude Noorden om 9.15 - 10.00 uur het Taalkrachtpakket van Stichting Lezen & Schrijven aan Els Hostmann, directeur van Ouder & Kind.

Op het consultatiebureau Weegschaalhof in Oosterflank zal om 10.00 - 11.00 uur staatssecretaris Ross van Dorp het Taalkrachtpakket van Stichting Lezen & Schrijven overhandigen aan een vertegenwoordiger van het consultatiebureau.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam