Gemeente Gouda


persbericht: nieuw bestemmingsplan schielands hoge zeedijk (04/09/2006)

De gemeente Gouda maakt een nieuw bestemmingsplan voor het terrein aan de Schielands Hoge Zeedijk. In dit gebied is bedrijf Uniqema gevestigd. Het bestemmingsplan dat in 1999 gemaakt is voor het terrein werd uiteindelijk door de Raad van State afgekeurd. Het nieuwe bestemmingsplan moet waarborgen bieden aan Uniqema en aan de omwonenden. Uniqema moet haar bedrijf kunnen uitoefenen nu en in de toekomst zonder dat dit de leefbaarheid van omwonenden schaadt. Vooruitlopend op het bestemmingsplan wil de gemeente dan ook dat er een goede regeling is op het vlak van geluid en het voorkomen van geluidsoverlast.

Geluidzone
Het terrein van Uniqema is samen met de terreinen van Koudasfalt en Van Vlaardingen (voormalige scheepswerf) gelegen op een geluidgezoneerd industrieterrein. Op dergelijke terreinen zijn grote productiebedrijven gevestigd. De geluidzone rond het industrieterrein bepaalt de maximaal toelaatbare geluiduitstraling van de bedrijven naar de omgeving. De bestaande geluidzone is in 1991 door het ministerie van VROM vastgelegd en is verouderd.

Ondanks het feit dat ook Uniqema veel maatregelen tot beperking van de geluiduitstraling heeft getroffen, is uit recent akoestisch onderzoek gebleken dat het bedrijf op een aantal punten niet voldoet aan de oude geluidzone. De oorzaak hiervan is gelegen in een onvolledige en onjuiste bepaling van de geluidzone in 1991. De gemeente Gouda wil dit, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, corrigeren door de geluidzone te actualiseren. De gemeente wil dit doen door middel van een zogenaamd facet-bestemmingsplan waarmee de zone rond het industrieterrein Uniqema/Koudasfalt/Van Vlaardingen wordt herzien. Dit facet-bestemmingsplan regelt alleen het geluid. De gemeenteraad van Gouda zal uiteindelijk een besluit over het facet-bestemmingsplan en de nieuwe geluidzone moeten nemen.

Vastleggen
Wethouder Kastelein: Voor alle duidelijkheid; we gaan de bedrijven hiermee geen ruimte geven om meer lawaai te maken. We leggen de toegestane geluidruimte formeel vast. Overigens is Uniqema continu actief om aanvullende maatregelen re realiseren die de geluiduitstraling naar de omgeving zullen verminderen.

In het kader van de herziening van de geluidzone zal de komende tijd technische informatie worden verzameld en overleg worden gevoerd met de betrokken bedrijven over hun huidige bedrijfssituatie en hun toekomstbeelden met het oog op het bepalen van de nieuwe geluidzone. Zodra er zicht is op hoe de nieuwe zone er uit zal kunnen zien, wordt uiteraard in overleg getreden met de bewoners rond het industrieterrein.