Gemeente Breda

Voordracht kandidaten Vrijwilligerspenningen Breda

Vrijwilligerspenning_0_kln.gif

Wie verdienen de Vrijwilligerspenning 2006 van de stad Breda? Tot 14 oktober aanstaande kan iedereen in Breda een individuele vrijwilliger of groep vrijwilligers schriftelijk voordragen voor deze onderscheiding.

Want ook dit jaar reikt het gemeentebestuur de penning uit aan een inwoner én een groep inwoners die zich belangeloos inzetten voor de Bredase samenleving. Dit gebeurt naar aanleiding van de Internationale Vrijwilligersdag.

Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan het werk dat vrijwilligers verzetten. Met de Vrijwilligerspenning van de stad Breda wil het die waardering onderstrepen. Voor de selectie van de vrijwilliger of groep vrijwilligers die de penning ontvangen zijn criteria vastgesteld. Op welke manier hebben zij zich bijvoorbeeld verdienstelijk gemaakt voor de Bredase samenleving? De voorkeur gaat uit naar werk in de uitvoerende sfeer, voor verschillende doelgroepen of op verschillende terreinen. Mensen dus die als vrijwilliger actief zijn in bijvoorbeeld sportverenigingen, in de hulpverlening, in belangenorganisaties, actiegroepen, natuur en recreatie, enzovoort. In het bijzonder heeft de jury ook aandacht voor 'vernieuwende vrijwilligers'. Dat kunnen jonge mensen zijn, maar ook allochtonen, of ouderen die met vrijwillige inzet op korte termijn iets (groots) hebben bereikt en daarmee een voorbeeld zijn voor andere Bredanaars. Maar het kan ook om 'nieuw vrijwilligerswerk' gaan; dat misschien niet zo voor de hand ligt, maar dat wel een nieuwe kijk biedt op vrijwilligerswerk. Een ander criterium is dat de vrijwilligers de onderscheiding niet eerder hebben ontvangen. Kandidaten mogen wel eerder genomineerd zijn geweest.

Het college van burgemeester en wethouders bepaalt op basis van de voordrachten wie de Vrijwilligerspenning 2006 ontvangen. Kandidaten voor deze penning kunnen via een speciaal formulier worden voorgedragen. Deze formulieren zijn naar Bredase verenigingen en organisaties gestuurd. De formulieren zijn ook te krijgen bij de balie SAW in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan. Een digitale versie vindt u hieronder.

De Vrijwilligerspenning is in 1993 in het leven geroepen om vrijwilligers te eren die zich inzetten voor de Bredase gemeenschap. Sinds 1998 reikt het gemeentebestuur ook een penning uit voor een groep vrijwilligers. De feestelijke uitreiking vindt jaarlijks plaats op of rond de Internationale Vrijwilligersdag. Vorig jaar ontvingen mevrouw Sluijter-Emmelot en de vrijwilligers van de Harley-dag Breda de Vrijwilligerspenning 2005 uit handen van wethouder M. Heerkens.

Breda, 4 september 2006

Aanmelding Vrijwilligerspenning 2006 voor groepen Aanmelding Vrijwilligerspenning 2006 voor individuele kandidaten