Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

04-09-2006

Sociale wetenschappen van belang voor kennissamenleving

De vergrijzing, de immigratie, het levenslang leren, de mondialisering van economie en bedrijfsleven en de internationalisering van politieke besluitvorming behoren tot de onderwerpen die voor de kennissamenleving essentieel zijn. De sociale wetenschappen kunnen een heel belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de Nederlandse kennissamenleving door kennis te ontwikkelen én aan te reiken over zulke thema's. Dat staat in het advies Naar een effectieve kennissamenleving over de rol van de sociale wetenschappen dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vandaag aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken en aan het Innovatieplatform heeft aangeboden. De Akademie pleit voor het stimuleren van vernieuwend onderzoek op de hierboven genoemde gebieden.

Het advies geeft in het bijzonder drie terreinen aan waarop sociale wetenschappen in Nederland kennis te bieden hebben en waaraan een duidelijke maatschappelijke behoefte bestaat:

* hersenen en cognitie: kennis over hoe het brein werkt, en over de ziekten van het brein;

* de dynamiek van de kennissamenleving en de sociale vernieuwing die daarvoor nodig is. Hoe kunnen overheid, werknemers en werkgevers zich voorbereiden op de 'investerende staat' die vooraf in plaats van achteraf investeert in menselijke en sociaal kapitaal?
* de beheersing van conflicten en het scheppen van cohesie. Conflicten kunnen een positieve functie hebben in de samenleving, maar hoe kun je dat bereiken?

De commissie van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW die het rapport heeft gemaakt, bestond uit de hoogleraren P. Hagoort (Radboud Universiteit Nijmegen, voorzitter), Y. Buruma (Radboud Universiteit Nijmegen), G.B.M. Engbersen (Erasmus Universiteit Rotterdam), G. Glas (Universiteit Leiden) en A. Rip (Universiteit Twente).

Het rapport Naar een effectieve kennissamenleving. De rol van de gedrags- en maatschappijwetenschappen in de opmaat naar morgen (16 pp.) is op te vragen bij Edita-KNAW, tel. 020-5510780, of hier als pdf te downloaden.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl