Ingezonden persbericht


DWARS: GroenLinksprogramma toont niet overal voldoende lef

Groenlinkse jongeren willen terugtrekking uit de NAVO en afschaffing van het burgerlijk huwelijk en de hypotheekrenteaftrek in verkiezingsprogramma GroenLinks

DWARS is blij met het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Maar de GroenLinkse jongeren vinden ook dat het programma op een aantal punten niet ver genoeg gaat. Zo vinden de jongeren het laf dat GroenLinks zich niet uitspreekt voor terugtrekking uit de NAVO en de afschaffing van het burgerlijk huwelijk. Daarnaast vinden zij het jammer dat GroenLinks wel kiest voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, maar in plaats daarvan een hypotheekrentesubsidie uit wil gaan delen. De jongeren hopen dat GroenLinks kiest voor jongeren op de lijst voor de Tweede Kamer.

"Het verkiezingsprogramma van GroenLinks is progressief, internationaal georiënteerd en idealistisch." aldus Steven de Vries, politiek voorzitter van DWARS. "Maar wat betreft de NAVO, het burgerlijk huwelijk en de hypotheekrenteaftrek is het niet idealistisch genoeg. DWARS zou graag in plaats van het ingewikkelde voorstel van GroenLinks, willen zien dat de hypotheekrenteaftrek volledig wordt afgeschaft. Met hypotheekrentesubsidie worden huizenprijzen alsnog kunstmatig hoog gehouden en blijft het erg moeilijk voor starters op de woningmarkt."

"Een echt progressief programma spreekt zich uit voor het afschaffen van het burgerlijk huwelijk. De overheid mag mensen die kiezen voor een bepaalde samenlevingsvorm niet bevoordelen boven anderen. Natuurlijk moeten samenlevingscontracten mogelijk blijven, maar dan ook voor meer dan twee mensen." aldus Steven de Vries, politiek voorzitter van DWARS.

"GroenLinks moet kiezen voor terugtrekking uit de NAVO. Het is een achterhaald samenwerkingsverband dat stamt uit de Koude Oorlog en staat op dit moment alleen maar in de weg aan Europese militaire integratie." stelt Steven de Vries, politiek voorzitter.

"De jongerenorganisaties van de VVD en het CDA hebben terecht hard uitgehaald naar hun moederpartijen waar het aankomt op het plaatsen van jonge kandidaten op de lijst. Wij hopen dat GroenLinks op de conceptlijst wel durft te kiezen voor jongeren, er zitten al babyboomers genoeg op rechts." aldus Onne Bakker, voorzitter organisatie van DWARS.

Steven de Vries en Onne Bakker

Noot voor de redactie,