Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|4 september   |
|2006          |
|Nummer        |
|196           |

Brabantse jongeren geven provincie rapportcijfer 8

Brabantse jongeren tevreden met provincie


Meer dan duizend Brabantse scholieren hebben in een enquête aangegeven welke onderwerpen zij binnen het provinciale beleid belangrijk vinden en waar zij over willen meepraten. Uit het resultaat blijkt dat de meerderheid van Brabantse jongeren positief is over het leven in de provincie, een zonnige toekomst tegemoet ziet en zich zowel thuis als op school veilig voelt.
Bovendien werd de jongeren gevraagd om rapportcijfers te geven aan de provincie en hun gemeente. Gemiddeld scoort de provincie een 8. Geen enkele gemeente krijgt een onvoldoende.


Een kleine greep uit de uitslagen:

60 procent van de jongeren ervaart een sterk saamhorigheidsgevoel onder de Brabantse bevolking.

30 procent van de jongeren wil later een eigen bedrijf beginnen.

In de toekomst een baan vinden is volgens 78 procent van de jongeren een eitje.

Volgens 43 procent van de jongeren valt de milieuvervuiling in Brabant wel mee.


In het voorjaar organiseerde de provincie de Brabantse Jongerenpoll. Via een vragenlijst gaven 1123 jongeren hun mening over 25 stellingen met onderwerpen als vrije tijd, veiligheid en milieu. Verder kozen ze - uit een lijst van 29 - onderwerpen waar Brabantse politici volgens hen de meeste aandacht aan moeten besteden.


De enquête is de start van een jongerenparticipatietraject waarmee de provincie Noord-Brabant jongeren actief bij haar beleid wil betrekken. Op 15 september worden de resultaten van de jongerenpoll vanaf 13.30 uur gepresenteerd tijdens het 'Top 3 Event' in het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. Commissaris van de Koningin in Brabant, mw. H. Maij-Weggen, opent de dag.

Tijdens het 'Top 3 Event' vindt ook het begin van 'TeamBrabant' plaats. TeamBrabant is een groep van vijftig jongeren die vanaf oktober gaat fungeren als jongeren-denktank voor provinciaal bestuur en beleid. Jongeren konden zich opgeven voor 'TeamBrabant' tijdens de gehouden enquêtes. Uit de 125 jongeren die zich inschreven, zijn er vijftig geselecteerd in een afspiegeling naar achtergronden zoals geslacht, opleidingsniveau, woonomstandigheden en etnische afkomst. Een belangrijk doel van 'TeamBrabant' is dat jongeren een platform hebben om aan de Brabantse politiek kenbaar te maken wat ze belangrijk vinden.

Top 3-Event

De aanstaande leden van TeamBrabant krijgen tijdens het top 3-Event de gelegenheid om de top 3 van belangrijkste aandachtspunten voor de provincie gedegen onder de aandacht te brengen van politici. Een filmploeg is op pad geweest om jongeren het hemd van het lijf te vragen. In deze films wordt een brede groep jongeren naar hun mening gevraagd over de drie belangrijkste onderwerpen.




Provincie Noord-Brabant