Persbericht Universiteit van Tilburg 4 september 2006

Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar econometrie Arie Kapteijn

Op maandag 4 september ontvangt hoogleraar Arie Kapteijn in de aula van de Universiteit van Tilburg de koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit handen van dr. Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg. De onderscheiding wordt hem toegekend wegens zijn uitzonderlijke staat van dienst op het gebied van de econometrie, op de dag dat voor het eerst de Arie Kapteijn Leerstoel zal worden bezet, door de Amerikaanse topeconoom Noussair.

Kapteijn, die van 1982 tot 2001 als hoogleraar econometrie verbonden was aan de Universiteit van Tilburg, heeft niet alleen een aantal baanbrekende publicaties op zijn naam staan, tevens heeft hij grote bijdrage geleverd aan de beoefening van de micro-econometrie in Nederland. Daarnaast is Arie Kapteijn van doorslaggevende betekenis geweest bij de opbouw van de internationale reputatie van de UvT in den brede en op het terrein van de economie in het bijzonder. Gedurende zijn decanaat van de economische faculteit en zijn directeurschap van het onderzoeksinstituut CentER (waarvan hij mede oprichter is) heeft hij een op talent toegespitste personeelswerving geintroduceerd, die inmiddels op vele plaatsen navolging heeft gevonden. Ook was hij initiator en medeoprichter van het landelijk Netwerk voor Algemene en Kwantitatieve Economie (NAKE).

De micro-econometrie is tegenwoordig een van de belangrijkste gebieden binnen de economische wetenschap, en houdt zich bezig met het analyseren van databestanden en het schatten van modellen die het gedrag van afzonderlijke economische eenheden beschrijven, zoals individuen, gezinnen, of ondernemingen. De reputatie die Nederland op dit gebied heeft is voor een belangrijk deel te danken aan Kapteijn, die 22 promovendi begeleidde van wie er inmiddels negen hoogleraar zijn. Hij heeft bijdragen geleverd aan de methodologische ontwikkelingen, aan beleidsrelevant toegepast onderzoek op het gebied van inkomensverdeling, armoede en welvaart, economische psychologie, de arbeidsmarkt, spaargedrag, en vergrijzing. Vanwege zijn grote wetenschappelijke verdiensten is hij in 1994 benoemd tot fellow van de Econometric Society. Hij was coordinator van diverse Europese onderzoeksnetwerken en een van de initiatiefnemers van SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe), een grootschalig project voor het verzamelen van steekproefgegevens over ouderen in twaalf Europese landen en voor het uitvoeren van onderzoek gebaseerd op deze data.

Arie Kapteijn is een stimulerend leermeester voor zijn talrijke promovendi en slaagt er als geen ander in nieuwe talentvolle studenten enthousiast te maken voor het vakgebied van de micro-econometrie. Hoogleraar Lans Bovenberg zei in een recent interview met NRC Handelsblad nog dat hij zonder Kapteijn nooit in de wetenschap terecht zou zijn gekomen. Bovenberg en Kapteijn zijn momenteel beiden wetenschappelijk directeur van Netspar, het aan de UvT gelieerde landelijke netwerk voor onderzoek naar vergrijzing en pensioenen. Kapteijn is als consultant betrokken bij Europese samenwerkingsverbanden van de UvT. Tevens is hij verbonden aan de Amerikaanse RAND corporation.

De naar Arie Kapteijn vernoemde leerstoel wordt per 1 september bekleed door de Amerikaanse hoogleraar Economie Charles N. Noussair (1965). Hij was werkzaam aan de Emory University in Atlanta, Georgia en doet onderzoek op het terrein van de experimentele economie, speltheorie, financiele markten en toegepaste micro-economie.

Noot voor de pers
De uitreiking vond plaats om 17.00 in de aula van de Universiteit van Tilburg, aansluitend aan de opening van het academisch jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Siebers, voorlichter van de UvT, tel 013 - 4662004, P.H.C.Siebers@uvt.nl

UvT Persbericht