Gemeente Breda

Buurtbemiddeling Breda officieel van start

Op maandag 4 september jongstleden is het project Buurtbemiddeling Breda officieel van start gegaan.

Op die dag ondertekenden de gemeente Breda, de politie Midden en West Brabant en de woningcorporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg het convenant Buurtbemiddeling Breda in het Stadhuis aan de Grote Markt. Bij die gelegenheid werden ook de eerste vrijwilligers, die de afgelopen maanden werden opgeleid tot buurtbemiddelaar officieel gecertificeerd. Het
buurtbemiddelingsproject wordt uitgevoerd door de Stichting Vertizontaal.

Het project buurtbemiddeling is niet nieuw. Al tien jaar worden buurtbemiddelingsprojecten in het land met succes uitgevoerd. In zo'n zeventig gemeenten lopen dit soort projecten al. Dat aantal breidt zich steeds verder uit. Ook in Breda zijn al vrijwilligers opgeleid tot buurtbemiddelaar. Zij kregen op 4 september hun opleidingscertificaat van burgemeester Van der Velden. Ondertussen staan er alweer 35 vrijwilligers klaar om de training tot bemiddelaar te gaan volgen, zodat Buurtbemiddeling Breda binnenkort kan beschikken over een team van zo'n 45 vrijwilligers die kunnen bemiddelen bij burenconflicten.

Iedereen heeft wel eens last van zijn of haar buren, maar het wordt pas een probleem als het overlast wordt. Dreigen met juridische stappen is meestal niet de basis voor een goede verstandhouding. In de praktijk levert een gesprek nog altijd het meeste op. Als het de bewoners zelf niet lukt om tot een goed gesprek of een oplossing voor problemen te komen, dan kan Buurtbemiddeling Breda worden ingeschakeld. Er kan bemiddeld worden bij geluidsoverlast, overhangende takken, erfafscheidingen, lastige huisdieren, stankoverlast, pesterijen, enzovoorts. Kan de situatie door inschakeling van Buurtbemiddeling worden verbeterd, dan zullen de strijdende partijen worden uitgenodigd voor een gesprek. Zien beide partijen het voordeel van bemiddeling in, dan wordt er een datum gepland om op een neutrale plaats te praten. Onder begeleiding van twee getrainde vrijwilligers wordt gezocht naar oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. De bemiddeling is gratis.

Breda, 4 september 2006