Koninklijke onderscheiding Catherine Keijl

Omroep max

Gemeente Naarden

Informatie voor de media
Datum: 4 september 2006

N.B.: Onderstaand bericht wordt verstrekt onder EMBARGO tot 04-09-2006, 18.30 uur. Geheimhouding tot het moment van uitreiking van de onderscheiding is vereist.

Maandag 4 september zal dr. J.P. Rehwinkel, burgemeester van Naarden, een Koninklijke onderscheiding uitreiken aan Catherine Keijl. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de eerste uitzending van het seizoen van haar programma 'MAX en Catherine', dat te zien is bij omroep MAX op Nederland 2. Deze eerste uitzending vindt plaats in het jaar waarin Catherine Keijl haar 35-jarig jubileum bij de omroep viert.

Vanaf 17.30 uur is de pers welkom bij de receptie van gebouw Palazzina, Catharina van Renneslaan 12, 1217 CX Hilversum. Voor een routebeschrijving zie www.palazzina.nl. De uitreiking van de onderscheiding zal rond 18.14 uur plaatsvinden. Fotografen mogen op dat moment de studio in om foto's te maken. Het is echter niet toegestaan hierbij gebruik te maken van flits. Na de uitzending, om 18.30 uur, mogen er wel foto's met flits gemaakt worden en is er de gelegenheid voor journalisten tot het houden van interviews.

De beelden van de uitzending zullen éénmalig kosteloos beschikbaar worden gesteld aan andere omroepen. Na 10 september vervalt de termijn van het éénmalig aanbieden en uitzenden van de beelden.

Motivering uitreiking Koninklijke onderscheiding
Mevrouw Keijl geeft al 35 jaar lang gezicht aan de Nederlandse televisie; zij viert dit jaar haar 35-jarig jubileum bij de omroep. Zij heeft voor verschillende omroepen gewerkt. Daarbij werden voortdurend onderwerpen aangesneden die zij zelf belangrijk vond en vragen gesteld waar het naar haar mening om draaide.

Gedurende haar hele carrière heeft mevrouw Keijl niet alleen haar werk goed gedaan, maar heeft zij ook een bijzondere waarde voor de samenleving gehad. Zij heeft zeer vaak onderwerpen met een informatief, onderhoudend en/of taboedoorbrekend karakter aan de orde gesteld, zoals blijkt uit het chronologisch overzicht van haar werkzaamheden hieronder. Zij heeft zich beziggehouden met een groot aantal verschillende terreinen: politiek, cultuur, levensbeschouwing, gezondheid, seksualiteit, verslaving en ouder worden. De wijze waarop deze onderwerpen door haar besproken en uitgediept zijn heeft velen tot denken aangezet en steun gegeven. Catherine Keijl brengt mensen in aanraking met vragen op heel uiteenlopend gebied en maakt belangrijke maatschappelijke thema's op een toegankelijke manier bespreekbaar.

Eén van die maatschappelijke thema's waar zij zich sterk voor heeft ingezet is'integratie'. In haar boeken 'Made in Holland' en 'De kleur van succes' werd de succesvolle integratie van allochtonen onder de aandacht gebracht, waardoor er een positievere beeldvorming over dit onderwerp ontstond. Haar rol als ambassadeur van de '& Campagne', een campagne die gefaciliteerd wordt door de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, is ook een voorbeeld van haar betrokkenheid bij integratie.
Een ander thema waaraan Catherine Keijl een belangrijke bijdrage levert is borstkanker. Zij is ambassadeur van de Stichting Pink Ribbon. Deze stichting is in 2002 opgericht door de Borstkanker Vereniging Nederland. Mevrouw Keijl levert door dit ambassadeursschap een waardevolle bijdrage aan bewustwordingsactiviteiten rondom borstkanker.

Overzicht werkzaamheden
Mevrouw Catherine Keijl is inmiddels gedurende een periode van 35 jaar onafgebroken werkzaam in de omroepwereld, eerst achter, maar later vooral vóór de schermen.

Een chronologisch overzicht van haar werkzaamheden:
1971-1972: Regie-assistente bij de IKON. Voor het Nederlands Israëlitische Kerkgenootschap verzorgde ze gedurende tien jaar een radioprogramma. 1973-1984: Documentairemaakster en later (vanaf 1976) verslaggeefster voor 'Hier en Nu' bij de NCRV.
1985-1999: Bij de AVRO werkte ze voor en achter de camera. Ze werkte onder andere mee aan 'Televizier', 'Opsporing verzocht' en 'Service Salon'.
1989-1995: In 1989 werd ze één van de gezichten van RTL, waar ze elke dag de 'Ontbijtshow' presenteerde. Vanaf 1990 was ze te zien als presentatrice van de '5 uur Show' en dit heeft ze vijf jaar gedaan. Vanaf 1992 werkte ze samen met politiek verslaggever Ton Elias aan 'De Vierde Kamer'. In 1993 presenteerde ze 'Koken met sterren'. In 1994 maakte ze de serie 'Sex de stand van zaken. In het seizoen 1994/1995 was ze ook presentatrice van de negendelige serie 'Medisch Meesterschap'. In deze serie werd aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen, technieken en ingrepen in de medische wereld. In 1995 maakte ze de documentaireserie 'Belastingen: de stand van zaken'.
1996-2000: In 1996 begonnen de uitzendingen van 'Catherine'. Deze dagelijkse talkshow werd door 1 miljoen kijkers gevolgd. In 2000 stopte de show na meer dan 1000 uitzendingen.
2001-2005: Vanaf september 2002 was Catherine terug bij de publieke omroep. Voor de Tros verzorgde ze op prime time een magazine genaamd 'Keijl'. In 2002 maakte ze de 6-delige serie 'Catherine zoekt God' voor de Evangelische Omroep en in 2003 'Catherine gaat verder' voor de Tros. In 2005 maakte ze het wekelijkse interview programma 'Puur' voor RTV Noord-Holland.
2005-2006: Vanaf september 2005 verzorgt ze het dagelijkse programma 'MAX en Catherine' voor de nieuwe publieke omroep MAX. Dit programma wordt bekeken door 800.000 mensen.

Publicaties:
Boeken: 'Kind van de feiten' (1993), 'Over Leven' (1997), 'Heerlijk Nederland' (2000), 'Made in Holland' (2004), 'De kleur van succes' (2004). Columns voor de Margriet en verder geschreven voor de Haagse Post, De Tijd, Hervormd Nederland en de AVRO Bode.