Ingezonden persbericht


MINBZ: Mongoolse president vraagt Nederlandse hulp

04-09-2006 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

4 september 2006

MINBZ: Mongoolse President vraagt Nederlandse hulp

De Mongoolse President Enkhbayar heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) gevraagd om steun bij water management en corruptiebestrijding. De minister sprak Enkhbayar tijdens een driedaags bezoek aan Mongolië.

President Enkhbayar hoopt dat Nederland kennis en ervaring kan bieden bij het opzetten van een duurzame waterhuishouding. Mongolië, in grootte 45 keer Nederland, bezit één van de laatste grote stukken ongerepte natuur ter wereld, maar lijdt de laatste jaren onder snel opkomende verwoestijning. Ook vraagt Enkhbayar om Nederlandse steun bij het bestrijden van de corruptie in Mongolië. De nog jonge democratie kampt met belangenverstrengeling tussen politieke partijen, ambtenaren en nationale hulporganisaties.

Van Ardenne zegde toe de bestaande ontwikkelingsrelatie te intensiveren. Hiertoe is vandaag een ontwikkelingsovereenkomst getekend. Beide landen zullen elke twee jaar een politieke dialoog voeren waarin armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling, en steun bij het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen centraal staan. Eén op de drie Mongoliërs leeft momenteel onder de armoedegrens.

Ook verhoogt Nederland de jaarlijkse hulp tot 7,5 miljoen euro. De hulp concentreert zich op het behoud van biodiversiteit, water management, het verkrijgen van veilig drinkwater, het verbeteren van het ondernemingsklimaat, goed bestuur en corruptiebestrijding.