Studieboeken nog steeds te duur


Ondanks open boekenmarkt

NEDERLAND, 20060904 -- Per 1 mei 1998 is de vaste boekenprijs voor buitenlandstalige boeken opgeheven, en daarmee ook de vaste boekenprijs voor buitenlandstalige studieboeken. De grotere aanbieders hebben hier minimaal op ingespeeld. De verkoopmarges blijven hoog en studenten betalen te veel. Internet biedt uitkomst voor studenten die minder voor hun studieboeken willen betalen. Internetaanbieder StudieStarter biedt studieboeken veel goedkoper aan dan de reguliere boekhandels.

Studieboekenmarkt

De huidige boekenmarkt wordt gedomineerd door grote partijen, die al jaren actief zijn op de boekenmarkt. Zij hebben gedurende hun bestaan veelal unieke en soms exclusieve posities verkregen in studiesteden. Vaak bieden facultaire studieverenigingen studieboeken aan met korting, welke geleverd worden door de lokale boekhandels. Zelfs de kortingen die deze studieverenigingen bieden, ten opzichte van winkelprijzen, zijn aan de lage kant en variëren (ook per stad) tussen de 10 en 20%.

Lokale boekhandels leveren het grootste deel van de studieboeken. De boekhandels hebben te maken met hoge voorraad- en huurkosten, wat doorberekend wordt in de prijzen. Mede hierdoor wordt op buitenlandstalige studieboeken een marge gehanteerd van soms ruim 40%.

Als internetaanbieder heeft StudieStarter niet te maken met hoge huur- en voorraadkosten en kan zij door het hanteren van lage marges haar studieboeken veel goedkoper aanbieden. De prijzen die StudieStarter hanteert zijn soms wel 30% lager dan in de winkel. Om studieboeken zo goedkoop mogelijk bij studenten te krijgen is StudieStarter ook actief op zoek naar samenwerking met studieverenigingen.

Voordeel voor WO studenten

Studenten van hoofdzakelijk WO studies zoals Economie, Bedrijfskunde en Geneeskunde hebben het grootste voordeel; zij gebruiken het grootste percentage buitenlandstalige studieboeken. Deze boeken worden standaard aangeboden op studiestarter.nl. StudieStarter heeft echter de mogelijkheid om alle studieboeken te leveren. Boekprijzen veel lager per boek ten opzichtte van winkelprijzen.

Studenten kunnen via www.studiestarter.nl gedurende een hele studieperiode (blok, trimester, semester, etc.) hun boekenpakket aanschaffen. Het aanbod is niet beperkt tot buitenlandstalige titels, de website biedt studenten het volledige boekenpakket aan waardoor alle boeken tegen een zo laag mogelijke prijs aangeschaft kunnen worden. De order wordt via TPG binnen 6-9 dagen afgeleverd.

Bedrijfsgegevens

StudieStarter is in 2004 opgericht door W. Delken en R. Venekamp, met als doel studeren in Nederland een stuk goedkoper te maken. StudieStarter is tevreden met een lagere (normale) marge en voert een zeer efficiënt bedrijfsproces, waardoor de (buitenlandstalige) studieboeken goedkoper - soms wel 30% of meer - worden aangeboden ten opzichte van de winkelprijzen.

StudieStarter is met haar frontoffice gevestigd in Rotterdam. In Amsterdam bevindt zich het distributiecentrum. Ook dit nieuwe studiejaar verwacht StudieStarter voor menig student de studiekosten te kunnen drukken.





StudieStarter