Frits van Oostrom nummer 1 in de kennissector


ScienceGuide Top 10 van 2006 gepubliceerd

UTRECHT, 20060904 -- Akademie-president Frits van Oostrom is de invloedrijkste persoon in de kennis- en hoger onderwijssector. Hij staat op 1 in de jaarlijkse ScienceGuide Top 10 van sleutelfiguren in de kenniswereld. Direct onder hem staan HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra (2) en het kamerlid Jacques Tichelaar van de PvdA (3).

De jaarlijkse peiling onder representatieve kenners van deze sector door ScienceGuide laat zien dat Van Oostrom als nieuwe KNAW-president door vele in het wo én het hbo als inspirator en `wars van hokjesgeest' wordt bewonderd. Hij geldt als `het geweten van universitair Nederland' en als positieve aanjager van praktijkonderzoek bij de hogescholen.

Terpstra en Tichelaar scoren hoog doordat hun politieke optreden als effectief, `zonder ruzie te zoeken' wordt ingeschat. Dat bleek bij de invloed die zij op Ruttes leerrechtenplannen wisten uit te oefenen. Rutte zelf komt `als postuum eerbetoon' op de tiende plaats.

In het oog springen nieuwkomers op de Top 10 als de aanstaande VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda en de Leidse rector en collegevoorzitter Douwe Breimer. Van beide wordt veel verwacht op het punt van het opengooien van de universitaire vestes naar de buitenwereld, met name de internationale omgeving.

Vanwege de kwaliteit van hun instellingen en hun inzet daarvoor scoren twee duo's hoog in de Top 10: de Utrechtse HO-voorzitters Yvonne van Rooy en Geri Bonhof en de Arnhemse hbo'ers Marcel Wintels en Ron Bormans.

In de jaarlijkse Tip 5 van ScienceGuide van `namen voor de toekomst' staat op 1 Koen Geven, een LSVB-student die grote kans maakt de voorzitter van alle studenten in Europa te worden via de ESIB. Direct onder hem de Vlaamse onderwijsminister Frank Vandenbroucke. Hij weet in Europa het Nederlandse hoger onderwijs op essentiële dossiers tot samenwerking te pushen en doorbraken, ook voor ons land, mogelijk te maken daarmee.





ScienceGuide