Universiteit Utrecht

EMBARGO TOT 4 SEPTEMBER 16.00 UUR

Internationalisering Universiteit Utrecht zet verder door

Unieke overeenkomst met University of California

Bij de opening van het academisch jaar heeft de Universiteit Utrecht een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de University of California. Onder University of California ressorteren tien universiteiten, waarvan er vier een top 20-positie op de Shanghai ranking bekleden, waaronder Berkeley en UCLA. Door de afspraak kunnen jaarlijks honderd studenten uit Utrecht voor een half jaar of een jaar in Californië studeren. Daarnaast wordt invulling gegeven aan een meer structurele samenwerking op het gebied van onderzoek. De overeenkomst werd in de Domkerk getekend door de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, Yvonne van Rooy, en de chancellor van de University of Santa Barbara, Henry Yang.

Ideale partner

'De University of California is een ideale partner voor ons', aldus Yvonne van Rooy. 'In Californië heerst echt een internationaal topwetenschappelijk klimaat waaruit veel innovatief onderzoek voortkomt.' De Universiteit Utrecht werkt nu al op vele fronten samen met de University of California. De nu gemaakte afspraken bouwen voort op de bestaande samenwerking met het University College Utrecht. De verwachting is dat de overeenkomst behalve een uitwisseling van maximaal honderd studenten per partner, een impuls is voor de uitbreiding van wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt een jaarlijkse reeks colleges door gastdocenten uit Californië gestart vanaf 11 september. Titel van het eerste college is 'Thinking through 9/11: an SOS for Humanities?'.

De samenwerking tussen de tien universiteiten van de University of California (200.000 studenten en 8.000 medewerkers) met een enkele Europese universiteit is uniek te noemen. Voorzitter van de University of Santa Barbara, Henry Yang: 'Onze overeenkomst vloeit logisch voort uit een historisch gegroeide band tussen twee publieke onderzoeksuniversiteiten met hetzelfde commitment voor academische excellentie.'

Universiteit Utrecht: internationale onderzoeksuniversiteit

De Universiteit Utrecht is er veel aan gelegen om de internationalisering een verdere impuls te geven. Deze maand wordt samen met de IND een pilot gestart om de procedures voor komende studenten uit de niet-OESO landen, met name uit Azië en Oost-Europa, te vergemakkelijken.

In internationaal opzicht bekleedt de Universiteit Utrecht een vooraanstaande positie. Dit jaar trad de Universiteit Utrecht toe tot de League of European Research Universities LERU, die invloed uitoefent op de Europese beleidsagenda op het gebied van onderzoek. Onlangs bleek ook dat de Universiteit Utrecht voor het derde jaar op rij haar hoge positie wist te behouden op de Shanghai ranking van topuniversiteiten. De Universiteit Utrecht bezet plaats 40 op de wereldranglijst is de zesde universiteit van Europa.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl.