Ingezonden persbericht


http://www.raadvanstate.nl/verdicts/verdict_media.asp Raad van State: Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman
070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Sabine Heijstek-van Leussen
070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.

200506409/1
(Bestemmingsplan "A2 Rondweg 's-Hertogenbosch")
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "A2 Rondweg 's-Hertogenbosch" van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het plan voorziet in de verbreding van de A2 bij 's-Hertogenbosch naar 4x2 rijstroken zoals in een tracébesluit van 28 december 2001 is vastgelegd. De eigenaar van een benzinestation aan de Jan Heijmanslaan in Rosmalen heeft bezwaar tegen de provinciale goedkeuring. Volgens hem is er onvoldoende onderzoek verricht naar de gevolgen van het bestemmingsplan voor de luchtkwaliteit. Bovendien heeft er volgens hem geen verkeersonderzoek plaatsgevonden naar de gevolgen van het wegvallen van een bepaalde verbindingsweg. De exploitant van het benzinestation is van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met zijn belangen, omdat zowel de gemeenteraad als Rijkswaterstaat niet bereid is mee te werken aan alternatieven voor het benzineverkooppunt. Als gevolg van de uitvoering van het tracébesluit vervalt een kruisende verbinding van wegen, waardoor de Jan Heijmanslaan, waaraan het benzinestation is gevestigd, een doodlopende straat wordt. 200506797/1
(Herziening Provinciaal Omgevingsplan Limburg)
Uitspraak over de gedeeltelijke herziening van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg door het college van gedeputeerde staten van Limburg. Het provinciebestuur wil met de herziening onder meer nieuwe bouwmogelijkheden buiten de contouren rondom Maarland, de luchthaven Maastricht Aachen Airport en het daarnaast gelegen bedrijventerrein MAA-Oost mogelijk maken. Voorheen kon buiten die contouren niet gebouwd worden. Onder meer de stichting "Eijsden Groen" is het met de herziening niet eens en komt in beroep bij de Raad van State.

200507622/1
(Milieuvergunning onbemand tankstation in Boskoop) Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boskoop heeft verleend aan "Otem Nederland B.V." voor een onbemand tankstation "Shell Express" aan de Alphenseweg in Boskoop. Een inwoner van Boskoop is het met de verlening van deze vergunning niet eens en komt in beroep bij de Raad van State. Hij vindt onder meer dat de vergunning niet had mogen worden verleend, omdat het tankstation te dicht bij omliggende woningen is gelegen. Verder hadden volgens hem in verband met veiligheidsrisico's strengere voorschriften in de vergunning moeten worden opgenomen. Bovendien is hij het niet eens met de openingstijden en is hij bang voor geluid- en geuroverlast.

200508626/1
(Bestemmingsplan "De Draai" Heerhugowaard)
Uitspraak over de goedkeuring die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan het bestemmingsplan "De Draai" van de gemeente Heerhugowaard. Het plan maakt de ontwikkeling van de nieuwe woningbouwlocatie De Draai met in totaal 2500 tot 3000 woningen mogelijk. Het plan biedt de mogelijkheid om het gebied in fasen te ontwikkelen. Het gebied wordt begrensd door de Krusemanlaan, de Oostdijk, de Beukenlaan en de Oostertocht. Enkele inwoners van de gemeente zijn van mening dat het provinciebestuur geen goedkeuring had mogen verlenen aan het bestemmingsplan, omdat de behoefte aan woningen gering is en er al te veel onverkoopbare nieuw gebouwde woningen in de omgeving zijn. Het plan is volgens hen financieel niet uitvoerbaar en verschillende projecten in Heerhugowaard hebben volgens hen al te maken met een financieringstekort. Daarnaast voeren de inwoners aan dat de procedure met betrekking tot het milieueffectrapport op onjuiste wijze is toegepast en dat het plan in strijd is met het Besluit luchtkwaliteit.

200509631/1
(Sluiting coffeeshop "Meetpoint" Eindhoven)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Eindhoven om coffeeshop "Meetpoint" aan de Edisonstraat in Eindhoven met onmiddellijke ingang tijdelijk voor het publiek te sluiten. De burgemeester heeft dit besluit genomen, omdat het pand wegens verbouwingen niet meer aan de bouwkundige eisen voldoet waardoor de veiligheid van bezoekers ernstig in gevaar wordt gebracht. De exploitant is het niet met de tijdelijke sluiting eens. Volgens hem is niet de burgemeester, maar alleen het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van zulke beslissingen. Bovendien is hij van mening dat de inspectie die is verricht, niet overeenstemt met de werkelijkheid. Hij had naar eigen zeggen een scheidingswand geplaatst tussen het verkoopgedeelte en de ruimte waar de verbouwing plaatsvond, om het gevaar weg te nemen. De burgemeester heeft zich op het standpunt gesteld dat het belang van bescherming van de veiligheid zwaarder weegt dan het belang van de eigenaar van de coffeeshop bij voortzetting van het bedrijf. 200509851/1
(Bouwvergunning antenne-installatie voor mobiele telefonie in Heino) Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Raalte heeft verleend aan "Orange Nederland B.V." voor het bouwen van een antenne-installatie voor mobiele telefonie in Heino. Het gaat om een installatie van 40 meter hoog. Onder meer het naastgelegen restaurant "Jan Steen" is het niet eens met dit besluit en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Hij is bang dat de mast in de toekomst ook zal worden gebruikt voor UMTS-antennes. Er is volgens hem onvoldoende rekening gehouden met de straling bij langdurig verblijf in de buurt van de antennes. Verder tast de mast het uitzicht van het restaurant aan en is hij bang dat de waarde van zijn gebouw zal dalen.

200510373/1
(Sloop muur rond Witte Kerk Noordwijkerhout)
Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijkerhout heeft verleend voor de sloop van de muur rond de Witte Kerk aan de Dorpsstraat in Noordwijkerhout. Uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur vervolgens voor een nieuwe muur heeft verleend. De kerk is aangewezen als beschermd monument, maar de daaromheen geplaatste muur en het daarbinnen gelegen hof niet. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2005 een eerder beroep van de vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout tegen de sloop- en bouwvergunning gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur zijn beslissing om de muur te slopen en te vervangen door een nieuwe muur niet mogen baseren op het welstandadvies van de vereniging Stad, Dorp & Land (de welstandscommissie). De commissie zou later zijn teruggekomen op een eerder positief advies. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

200601078/1
(Verzoek om aanwijzing Sacramentskerk in Tilburg als beschermd gemeentelijk monument) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Tilburg van het verzoek van de vereniging "Heemkundekring Tilborch" om de Sacramentskerk in Tilburg aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het college heeft het verzoek afgewezen, omdat de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde van die kerk niet hoog wordt ingeschat en de stedenbouwkundige situatie van de kerk niet belangrijk genoeg is. De vereniging is het niet eens met deze afwijzing.

200601103/1
(Exploitatievergunning voor seksclub in Made)
Uitspraak over de vergunning die de burgemeester van Drimmelen heeft verleend aan "Rendez-Vous Privé" voor de exploitatie van een seksclub in Made. Omwonenden vinden dat de vergunning niet had mogen worden verleend, omdat zij overlast ondervinden van de auto's die het parkeerterrein van de seksclub op- en afrijden. Het gaat om het geluid van het grind, het dichtslaan van deuren, getoeter en het schijnen van de koplampen in hun woning. Verder hebben zij last van het op de weg parkeren door bezoekers van de club. 200601188/1
(Vorming brandweerposten Maasdriel)
Uitspraak over de beslissing van de gemeenteraad van Maasdriel tot de vorming van twee brandweerposten, te weten Maasdriel-West en een nieuw te vormen post Maasdriel-Oost nabij de rotonde Alem. De posten Heerewaarden, Rossum en Kerkdriel worden dan samengevoegd. Onder meer de Vereniging "Ons Heerewaarden" heeft bij de gemeenteraad bezwaren geuit tegen deze beslissing. De gemeenteraad heeft deze bezwaren echter niet-ontvankelijk verklaard en dus niet inhoudelijk beoordeeld, omdat zijn beslissing geen besluit zou zijn waartegen een juridische procedure kan worden gestart. De rechtbank in Arnhem heeft in december 2005 dit standpunt van de gemeenteraad van tafel geveegd en de vereniging in het gelijk gesteld. De gemeenteraad van Maasdriel is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook nummer 200508850/1 in welke zaak de Raad van State eveneens op 6 september 2006 uitspraak doet. In die zaak gaat het om dezelfde beslissing van de gemeenteraad, maar komt een inwoner van Heerewaarden in beroep.