Gemeente Zwolle
Eerste werkzaamheden kruispunt Dobbe van start

Datum uitgave: 08/23/2006
Maandag 4 september 2006 voert de gemeente verkeersmaatregelen voor fietsers uit in de directie omgeving van het kruispunt aan de Rijnlijn / Eemlaan / Dobbe. De maatregelen moeten de verkeersveiligheid op de kruising vergroten. De werkzaamheden hebben geen gevolgen voor het verkeer en zijn naar verwachting vrijdag 8 september afgerond. De aanpassing van het kruispunt zelf is opgeschort tot na de behandeling van de ingediende bezwaren tegen het verkeersbesluit.
Het deel van de werkzaamheden bestaat uit het aanleggen van twee 'doorsteekjes' voor fietsers komend vanaf de rotonde bij de Merwedelaan en het fietspad langs de Zwartewaterallee naar het parkeerterrein. De 'doorsteekjes' bieden fietsers een alternatieve route voor het kruispunt Dobbe / Rijnlaan, waarmee de druk op het kruispunt verminderd wordt.

Achtergrond
De aanleg van de fietsdoorsteekjes maakt onderdeel uit van een aanpak van het kruispunt Dobbe / Eemlaan / Rijnlaan met het doel de verkeerssituatie daar te verbeteren. Het aanpassen van de middengeleiders om bepaalde verkeersbewegingen onmogelijk te maken, behoort tot één van de aanpassingen. Het hele pakket aan verkeersmaatregelen is medio mei 2006 gepubliceerd in een verkeersbesluit. Er is een aantal bezwaarschriften ingediend. De bezwaren waren niet gericht tegen het realiseren van de 'fietsdoorsteekjes'. Daarom worden deze binnenkort gerealiseerd. De uitvoering van de overige maatregelen wordt uitgesteld tot na behandeling van de bezwaarschriften. Hierover is naar verwachting dit najaar meer bekend.

De verkeerssituatie op het kruispunt is onduidelijk en kan leiden tot gevaarlijke situaties. De aanpak moet de situatie verbeteren. Mogelijkheden om het kruispunt op grotere schaal onder handen te nemen zijn eerder onderzocht, maar de financiële mogelijkheden voor uitvoering van die voorstellen ontbreken op dit moment.

Bron: afdeling communicatie