Theater Nomade

THEATERVOORSTELLING FAUST BEHANDELT BOMAANLSLAG OP NEDERLANDSE MISSIE IN URUZGAN

Theater Nomade presenteert een hyperactuele theatervoorstelling waarbij de Nederlandse militaire missie naar Uruzgan wordt bekritiseerd en een ontmoeting met Osama bin Laden wordt geënsceneerd.
Het toneelstuk van Ab Gietelink bevat verder tekstfragmenten van Goethe.s Faust 1, opgevoerd in een levensgrote poppenkast en filmbeelden uit de expressionistische Faustfilm van Mornau (1926). Het toneelstuk geeft middels de fictieve actualiteitenrubriek Globe een parodie op de nieuwsvoorziening over Uruzgan. De multidisciplinaire voorstelling reist traditiegetrouw langs inspirerende locaties als kastelen, kerken en wordt verder in theaterzalen opgevoerd.

Het verhaal
Faust is de presentator van de actualiteitenrubriek .Globe.. Hij kondigt de eerste bomaanslag op de Nederlandse militaire missie naar Uruzgan aan. Is hij een partijdig instrument in het aanzwellende conflict tussen het Westen en de Islam? Op een dag krijgt hij van een illustere bezoeker de aanbieding voor een exclusief interview met terroristenleider, de grote O. Hij tekent zijn bloedcontract met Al Queda-strijder Mephisto en reist naar de brandhaarden van de nieuwe heilige oorlog. In het toneelstuk heeft Mephisto de rol van de rol van Talibanstrijder, die de .Andere kant van het gelijk. beargumenteert en een ontmoeting met Osama bin Laden ensceneert. In de heksenkeuken van Afghanistan wordt hij geconfronteerd met de mefistofelische kant van het gelijk. De schaduwzijde van het gelijk, die het Westen heeft verdrongen. Zijn relatie met de gesluierde Margarethe komt tot een apotheose wanneer zij als terrorismeverdachte in het zicht van de camera.s wordt afgevoerd naar Guantanamo Bay. Faust zoekt haar daar tevergeefs op. Zijn Afghanistan reportage wordt bij terugkomst in Nederland door de hoofdredactie geweigerd. Faust kan zijn bloedcontract met Mephisto niet inlossen.

Repertoire Theater Nomade
Ab Gietelink produceert sinds 1985 met Theater Nomade actueel politiek en eigenzinnig historisch theater. Politieke toneelstukken als Babylon, Saddam en Ik (1992), Jeltsin Rex (1994) en de Raadsvergadering (2000) kregen lovende recensies. Het CIDI ondernam een poging zijn toneelstuk .Het Beloofde Land. (2004 te laten verbieden. Zijn werk kenmerkt zich door een politiek documentaire stijl, die met multidisciplinaire middelen is uitgewerkt. Vanaf 1998 speelt Nomade op historische buitenlocaties en realiseerde met succes klassiekers als De Vliegende Hollander (2002), de Gijsbreght van Aemstel (2003), Het Beloofde Land (2004) en Hamlet (2005).

Locaties
Ook Faust wordt onder meer opgevoerd op de inspirerende locaties Kasteel de Haar (Utrecht), Ruïne van Brederode (Velsen), Slot Loevestein (Gorinchem), De Burcht (Leiden) en de Antoniuskathedraal (Breda). Stevenskerk (Nijmegen), Oosterkerk (Hoorn), Laurenskerk (Rotterdam) en Aa-kerk (Groningen)

Perspresentatie
De auteur/ regisseur Ab Gietelink zal op Maandag 4 September 2006 het Faustproject aankondigen.
Daarbij zal hij het eerste boekexemplaar van het jubileumboek .22 jaar Theater Nomade. aanbieden aan TIN-directeur Kees Vuyk. Datum: Maandag 4 September 2006, 16.00-17.00 Plaats: Theater Instituut Nederland ( TIN), Herengracht 166-168, Amsterdam

Voorstellingspremiere
Woensdag 30 Augustus, 21.00, Ruine van Brederode, Velsen

Voorstellingsperiode
15 augustus 2006 t/m 30 september 2006 buitenprojecten 5 oktober 2006 t/m 18 november 2006 zaalvoorstellingen en binnenprojecten

Informatie en documentatie: www.theaternomade.nl
Inlichtingen: info@theaternomade.nl Telefoon 020-6941082