Ingezonden persbericht

PERSBERICHT releasedatum 04-09-06

Eerste Nederlandse uitvoering alle vioolconcerten Mozart op authentieke instrumenten

Amsterdam, september 2006. - Dirigent en violist Johannes Leertouwer (1959) heeft als eerste Nederlander alle vioolconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart op authentieke instrumenten opgenomen. Leertouwer speelt de concerten op een viool die in 1619 gebouwd is door de gebroeders Amati. Hij voert de vioolconcerten uit samen met het Ensemble La Borea Amsterdam, een door hem in 1990 opgericht ensemble waarmee hij sindsdien een select aantal bijzondere projecten gerealiseerd heeft (onder andere in samenwerking met het Holland Festival Oude Muziek en Studium Chorale in Maastricht). La Borea is samengesteld uit prominente musici uit de historische uitvoeringspraktijk.

Hoewel de vioolconcerten van Mozart gerekend kunnen worden tot het "ijzeren repertoire" is er tot nu toe nooit een Nederlandse opname op historische instrumenten gerealiseerd.
Johannes Leertouwer heeft in dit Mozartjaar nog meer "Mozart" in petto: In september 06 treedt hij als solist en dirigent op in een Mozartprogramma met het Noord Nederlands Orkest en in oktober 06 dirigeert hij bij de Nederlandse Bach Vereniging een serie Mozartconcerten (Jupiter Symphonie en het Requiem).

Johannes Leertouwer is een dirigent met een breed repertoire en bijzonder stijlbesef. Vanuit zijn specialisatie: de Weense klassieken, heeft hij zijn repertoire opgebouwd zonder zich tot een bepaalde stijlperiode te beperken. Zo dirigeerde hij o.a. Sibelius 5, Berlioz Fantastique en de Matthäus Passion maar ook diverse wereld premières, van Patricio Wang, Maurice Horsthuis en Frank Agsteribbe.
Mozart componeerde zijn vijf vioolconcerten als een groep, kort achter elkaar, op zijn negentiende jaar (in 1775). Ondanks zijn jeudige leeftijd had hij toen al ruim dertig symfonieën, negen opera's, acht missen en veel dans- en kamermuziek geschreven. In de tijd dat Mozart de vioolconcerten schreef was hij zelf nog actief als violist.

Johannes Leertouwer werkt als gastdirigent bij De Nederlandse Bach Vereniging, het Noord Nederlands Orkest en de Osaka Symphoniker (Japan).
Daarnaast dirigeert hij regelmatig projecten aan nationale en internationale conservatoria (o.a. CNS Parijs, Koninklijk conservatorium Antwerpen en conservatorium van Amsterdam). Van 1998 tot 2006 was hij artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijk Orkest en is hij is hoofdvakdocent viool aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium.

Als dirigent put hij niet alleen uit zijn jarenlange ervaring in topensembles en orkesten uit de historische uitvoeringspraktijk, maar ook uit de ervaringen die hij opdeed in de romantische en twintigste-eeuwse orkestpraktijk. Al tijdens zijn vioolstudie werkte hij met dirigenten als Abbado, Bernstein, Harnoncourt. www.johannesleertouwer.nl.
Johannes Leertouwer & La Borea
Violin Concertos
W.A. Mozart 2 CD CC72155
Voor meer inlichtingen aan de redactie: Marianne Brinks, Brinks Artists Management, tel. 020-6 43 20 43,
mbrinks@xs4all.nl . Foto Johannes Leertouwer copyrightvrij met naamsvermelding: Emmy Scheele

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur
Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl