Gemeente Tilburg

Koninklijke onderscheiding

de heer prof. ir. A. Kapteijn is benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw bij gelegenheid van de opening van het Academisch jaar 2006-2007 en de bezetting per 4 september 2006 van de 'Arie Kapteijn Leerstoel' aan de UvT.

E M B A R G O TOT MAANDAG 4 SEPTEMBER 2006, ± 16.30 UUR

naam A. Kapteijn

adres woonachtig in Topanga, Verenigde Staten

geboortedatum 4-2-1946 in Stolwijk

soort onderscheiding ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw

uitreiking door de heer dr. R.L. (Ruud) Vreeman,
burgemeester van Tilburg

plaats/ tijd Universiteit van Tilburg
± 16.25 uur

Bijzonderheden:
Prof. dr. ir. Arie Kapteijn was als hoogleraar Econometrie van 1982 tot 2000 verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft de UvT internationaal 'op de kaart gezet' en een indrukwekkende en internationaal erkende bijdrage geleverd aan de beoefening van de micro-econometrie in Nederland. Hij heeft er de Nederlandse reputatie op zijn vakgebied gevestigd en daarmee de UvT ook internationaal aanzien gegeven. Hij heeft 22 promovendi begeleid waarvan er inmiddels negen zelf ook hoogleraar zijn. Hij leverde binnen de micro-econometrie met name bijdragen aan de methodologische ontwikkelingen en aan beleidsrelevant toegepast onderzoek op het gebied van inkomensverdeling, armoede en welvaart, economische psychologie, de arbeidsmarkt, spaargedrag en vergrijzing. Daarnaast heeft hij belangrijke bestuurlijke verdiensten gehad als decaan van de Economische Faculteit en als directeur van CentER for Economic Research in Tilburg. In zijn rol van wetenschappelijk directeur van CentER bracht hij de beoefening van de economische wetenschap naar een niveau dat kan concurreren met de Verenigde Staten. Ook als academisch bestuurder heeft hij een grote impact gehad. Hij introduceerde een exclusief op kwaliteitsbevordering gerichte bestuursstijl waarmee hij een cultuuromslag teweegbracht. Sedert 2005 is hij een van de drie wetenschappelijke directeuren van het wetenschapsnetwerk 'Netspar' (Network for Studies on Aging and Retirement), een samenwerkingsverband gericht op economisch wetenschappelijk onderzoek, waarvan tevens deel uitmaken de economen Lans Bovenberg en Theo Nijman.

Zijn wetenschappelijke prestaties kregen onder meer erkenning door: - benoeming tot Fellow of the Econometric Society (1994); - de instelling van de 'Arie Kapteijn Leerstoel' van de UvT die per 4-9-2006 zal worden bezet; - benoeming tot corresponderend lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (2002); - toekenning van de RAND silver merit bonus award (2002).

Hij is (mede)auteur van diverse boeken op het vakgebied en hij heeft meer dan 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waarvan het merendeel werd gepubliceerd in gerenommeerde (inter)nationale vakbladen. Op grond van het totaal van zijn exceptionele verdiensten is hij benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.