Nederlandse Politiebond


Uitkomsten telefonische enquête levensloop politie

Gepubliceerd: maandag 04 september 2006.

De afgelopen week heeft Loyalis een telefonische enquête gehouden onder 117 politieambtenaren die in het weekend van 26 augustus de Loyalis-informatie over het levensloopsparen hadden ontvangen. Desgevraagd bleken 72 van deze collega's (62 procent) de informatie ook al te hebben gelezen.

Van de 72 politieambtenaren die de Loyalis-informatie al hadden doorgenomen

* wilde tweederde (68 procent) op of vóór hun 60-ste stoppen.
* had eenderde (31 procent) geen bezwaar tegen langer doorwerken. Iets minder dan de helft (44 procent) wilde absoluut niet langer doorwerken.

* Wilde de helft (50 procent) deelnemen aan levensloop. Een derde (30 procent) wilde dat niet en 20 procent wist het (nog) niet.

* Wist bijna iedereen (97 procent) dat de politie levensloopsparen inzet als een manier om eerder te kunnen stoppen met werken en Loyalis als 'beste keus' aanbeveelt.

Van de 50 respondenten die absoluut niet langer wilden doorwerken, zei de helft (52 procent) dit te willen financieren via levensloop. Een kwart wist het nog niet.

Van alle respondenten gaf 30 procent aan de levenslooptoelagen van de werkgever te gaan besteden aan levensloop. Een kwart (25 procent) wilde het netto laten uitbetalen en 45 procent wist het nog niet of heeft hierop geen antwoord gegeven.

Op basis van bovenstaande cijfers verwacht Loyalis een levensloopdeelname tussen de 30 en 50 procent.

Van alle respondenten zei 43 procent deel te nemen aan spaarloon. Van deze 49 personen wist driekwart (72 procent) dat ze deze deelname vóór 1 juli 2006 hadden moeten stopzetten om 2006 te kunnen benutten als levensloop-spaarjaar. Een kwart (24 procent) zei dit niet te hebben geweten.

De informatievoorziening door de vakbonden beoordeelde eenderde van de res- pondenten als uitstekend of goed, een eenderde als voldoende en eenderde als matig tot slecht. Wat betreft de informatievoorziening door de werkgever waren de meningen min of meer op dezelfde wijze verdeeld. De informatievoorziening door Loyalis daarentegen werd door de helft van de respondenten (53 procent) als uitstekend of goed beoordeeld. Nog eens eenderde gaf als oordeel 'voldoende'. Slechts 16 procent vond de Loyalis-informatie matig tot slecht.

Driekwart van de respondenten kende de website politie.loyalis.nl. Van degenen die de website bekeken hadden, vond 50 procent de website goed, 15 procent vond de site voldoende, 21 procent matig en 14 procent slecht.

De overgrote meerderheid van de respondenten (87 procent) was op de hoogte van het bestaan van Loyalis-informatiebijeenkomsten. Van deze 99 personen had 30 procent een presentatie bezocht. De helft van deze bezoekers (53 procent) beoordeelde de kwaliteit als goed; een derde (33 procent) vond de kwaliteit van de informatiebijeenkomst voldoende.

De helft van de respondenten (53 procent) was op de hoogte van de mogelijkheid een persoonlijk adviesgesprek aan te vragen. Van deze 60 personen had niemand nog een gesprek gehad. Er kon op dat punt dus ook geen oordeel uitgesproken worden. Een kwart van de respondenten (28 procent) liet weten wel een persoonlijk adviesgesprek te willen hebben. De helft (52 procent) wilde geen gesprek en 20 procent bleef het antwoord schuldig.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 04 09 2006 NPB