Ingezonden persbericht


BPM International: Close Cycle ranglijst 2006.

Nederlandse AEX ondernemingen snelste van Europa.


- ASML met snelste financiële rapportage van de AEX fondsen.
- AEX ranglijst: gemiddeld 49 dagen (voorlopige resultaten) en 57 dagen (na accountantscontrole)

- Bijna 75% van alle AEX ondernemingen versnelden de externe financiële rapportage
- Gemiddelde versnelling van 4 dagen in afgelopen jaar.
- Vergelijkbare tendens in andere Europese landen zichtbaar.
- CFO´s en analisten beschouwen de publicatie datum als belangrijke "benchmark".

Utrecht, 1 september 2006. De laatste 3 jaar zijn Nederlandse en Europese ondernemingen erin geslaagd steeds sneller hun financiële gegevens aan de Europese aandelenbeurzen te rapporteren. Bijna 75% van de bedrijven die genoteerd zijn aan de AEX, heeft een gemiddelde vermindering van 4 dagen gerealiseerd. De drie snelst rapporterende bedrijven (van de voorlopige financiële resultaten) zijn ASML (18 dagen), Philips (23 dagen) en SBM Offshore (30 dagen).

Zeer opmerkelijke versnellingen zijn gerealiseerd geleverd door SBM Offshore, KPN, DSM en Numico, waarbij DSM en Numico ook de vermindering in dagen bereikt hebben bij de rapportage van de gecontroleerde jaarcijfers.

Dezelfde trend is zichtbaar in andere Europese landen, zoals de Close Cycle ranglijst van BPM International laat zien. Deze trend maakt het voor Europa mogelijk om het verschil in snelheid van het rapporteren en publiceren van de jaarcijfers met Amerika te verkleinen. Op dit moment is het verschil nog aanmerkelijk zichtbaar: de Amerikaanse Top 100 rapporteert gemiddeld 30 dagen sneller dan Europa en 21 dagen sneller dan Nederland!

"De tijd die nodig is voor de financiële jaarafsluiting is voor vele CFO´s en analisten één van de belangrijkste finance benchmarks " zegt David Jones, voorzitter van BPM International, welke in de laatste 3 jaar de periodeafsluiting van 527 ondernemingen in 7 landen vergeleek. "De snelheid waarmee de financiële rapportage wordt gedaan is een indicatie van de kwaliteit van de onderliggende financiële processen en systemen en daarmee indirect de management processen en systemen van de hele onderneming. Deze ´publieke benchmark´ noodzaakt veel ondernemingen de rapportagetermijn te versnellen door middel van zogenaamde "fast close" projecten.

"De trend in Nederland en Europa is extra indrukwekkend als in acht wordt genomen dat de invoering van IFRS (International Financial Reporting Standards) al een belangrijke druk heeft gelegd op de financiële functie binnen de ondernemingen", zegt Klaas van de Geest, directeur van Centre Consulting die meewerkte aan dit onderzoek. "Een groot aantal Europese en AEX ondernemingen moet zich nog wel schikken naar Sarbanes-Oxley (SOX) regels en het blijkt nu dat Amerikaanse ondernemingen hierdoor een belangrijke vertraging hebben opgelopen. Het zal dus interessant worden hoe SOX en de Europese tegenhangers van invloed zullen zijn op de financiële afsluiting en externe rapportage in Europa.

Van de Europese topondernemingen heeft meer dan 65% de termijn voor het rapporteren van de voorlopige financiële resultaten met gemiddeld 9 dagen versneld, terwijl de presentatie van gecontroleerde cijfers bij 60% van de ondernemingen met een gemiddelde van 12 dagen is verminderd. In de laatste 3 jaar hebben in Europa Endesa, Dexia, Philips, Autostrade, KPN, Deutsche Post en BASF een verbetering van minstens 30% bereikt bij het presenteren van voorlopige financiële resultaten.

Bij de vergelijking van de rapportagetermijn van gecontroleerde financiële cijfers is het verschil tussen Europese en Amerikaanse ondernemingen spectaculair verkleind. Onderzoek van BPM International wijst uit dat de gemiddelde tijd die in 2006 nodig was om gecontroleerde financiële resultaten te rapporteren in Europa 64 dagen was en 55 dagen in Amerika, een verschil van slechts 9 dagen. Voor Nederland is dit verschil nog maar 2 dagen. Dit in enorm contrast met 3 jaar geleden toen het verschil nog 27 dagen bedroeg, Europa had toen een gemiddelde van 67 dagen en Amerika een gemiddelde van 40 dagen.

Echter, de ´TOP 100´ Amerikaanse ondernemingen hebben nog steeds een aanzienlijke voorsprong op hun Europese concurrenten als het gaat om de presentatie van de financiële resultaten, met een gemiddelde van slechts 28 dagen. De Amerikaanse ondernemingen die binnen 20 dagen kunnen rapporteren zijn o.a. Cisco, Alcoa, Genentech, Dell Computer, Lehmann Brothers, Hewlett-Packard, IBM, JP Morgan Chase, Pfizer, Motorola en General Electric.

De Close Cycle ranglijst 2006 bevat uitgebreide ranglijsten voor Nederland, Europa en Amerika, inclusief de 3 jaars trends, regionale trends, wereldwijde markt trends, ieder met het aantal dagen tussen de presentatie van de voorlopige financiële resultaten en het door de accountant goedgekeurde jaarverslag.

Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden van de website van BPM International: www.bpm-international.com/closecycleranking.

Close Cycle ranglijst 2006
BPM International Close Cycle ranglijsten 2006 zijn gebaseerd op gepubliceerde en voor publicatie beschikbare informatie. De datum die gebruikt is om het aantal verstreken dagen te berekenen tussen jaareinde en de publicatie datum is de datum waarop de jaarcijfers worden gerapporteerd aan de markt. De datum waarop de audit is uitgevoerd is overgenomen uit de officieel gepubliceerde jaarrekening.

BPM International.
BPM International is in Europa het enige geïntegreerde Business Performance Management (BPM) consulting netwerk. BPM is een ´paraplu´ term voor alle processen, methodologieën en systemen die nodig zijn om de performance van een onderneming te meten en te besturen. De leden van BPM International zijn vijf toonaangevende BPM consultancy bedrijven met vestigingen in 7 Europese landen en meer dan 1.400 consultants die werken voor internationale ondernemingen, waaronder Europa´s grootste multinationals, vertegenwoordigd in alle branches. De leden van BPM International zijn: Centre Consulting in Nederland, Paragon Consulting (UK), Ifb group (Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en China), ValorGest (Portugal) en INFINEO (Frankrijk).

Media contact voor BPMI (Nederland):

Klaas van de Geest, Managing Director
Centre Consulting
Utrecht, Nederland
Tel +31 (0) 6 53132666
Mobile +31 (0) 653132666
klaas.van.de.geest@centreconsulting.nl
www.centreconsulting.nl
www.bpm-international.com