LTO Noord


Update Blauwtong, d.d. 4 september 2006

Aantal blauwtong besmettingshaarden op 3 september

België

70 gevallen (55 op rundveebedrijven, 15 op schapenbedrijven). Er zijn nu twee 20-km zones, die bijna aaneengegroeid zijn.

Duitsland

40 gevallen. Geen nieuwe ontwikkelingen.

Nederland

31 gevallen. Zie www.vwa.nl voor een geografisch overzicht.

Frankrijk

3 gevallen in de Franse Ardennen, vlakbij de grens met België, namelijk:

* het 1^e geval is in Brognon in een koe met lichte verschijnselen van kreupelheid, zie kaart:
www.multimap.com/map/browse.cgi?lat=49.9293&lon=4.2856&scale=20000 0&icon=x en
www.agriculture.gouv.fr/spip/leministere.leministrelecabinet.commu niquesdepresse_a6317.html

* het 2^e geval was een koe zonder symptomen in Beaurieux, zie voor kaart:
www.multimap.com/map/browse.cgi?lat=50.1759&lon=4.1272&scale=20000 0&icon=x en
www.agriculture.gouv.fr/spip/leministere.leministrelecabinet.commu niquesdepresse_a6318.html

* het 3^e geval was in een koe zonder symptomen in Hierges, zie voor kaart:
www.multimap.com/map//map/browse.cgi?lat=50.1054&lon=4.7409&scale= 100000&icon=x

Zie voor het persbericht, in het Frans, op:

www.agriculture.gouv.fr/spip/leministere.leministrelecabinet.communiqu esdepresse_a6323.html

Maatregelen in de 20 km zones (zie ook www.minlnv.nl)

De nieuwe Nederlandse regeling staat sinds donderdag 31 augustus op www.minlnv.nl. Herbevoorrading van bedrijven en afvoer voor de slacht is onder voorwaarden weer mogelijk.

De afvoer van herkauwers van bedrijven in het 20 km gebied mag niet vanaf bedrijven waar officieel bluetongue is vastgesteld of van bedrijven die de mededeling hebben ontvangen dat ze er van verdacht worden te lijden aan bluetongue.

LTO vraagt van LNV aandacht voor de problemen die de veehouders in Limburg hebben met het verplichte nachtelijke opstallen. In Duitsland hebben veehouders de vrije keus uit opstallen of behandelen met toegelaten insecticiden. In België wordt veehouders gevraagd "indien mogelijk" op te stallen. Nederland stelt opstallen verplicht behalve als de veehouder niet genoeg ruimte heeft. Het feit dat verschillende EU-lidstaten dezelfde EU-regels zo verschillend intepreteren is LTO een doorn in het oog. LNV geeft op het moment echter nog niet thuis.

LNV geeft ook geen toestemming om nuchtere kalveren naar een kalvermesterij te brengen. In België mag dat wel: hier mogen vanaf 30 augustus nuchtere kalveren onder voorwaarden naar een vleeskalverbedrijf dat gelegen is buiten de 20 km zone. Bijladen mag ook. Voorwaarden zijn o.a. dat de kalveren klinisch gezond zijn, dat er drie maal met insecticiden behandeld wordt (bij bijladen, op verzamelplaats en na aankomst) en bijkomend bloedonderzoek 28 dagen na de aankomst op het vleeskalverbedrijf.

LTO vindt dat de nuka's zoveel mogelijk geconcenteerd moeten blijven, om te voorkomen dat potentieel besmette of seropositieve dieren over het hele land uitzwermen met alle gevolgen van dien. Overleg over een oplossing voor afvoer van nuka's is gaande met LNV en marktpartijen.

LTO vindt dat er een regeling moet komen voor fok- en gebruiksvee in de 20-km zone, zodat die na een bepaalde datum weer buiten het gebied kunnen worden afgezet. LTO is hierover in overleg met LNV.

Export

Vanuit het hele land is export van sperma, eicellen en embryo's onder voorwaarden weer toegestaan. Belangrijkste voorwaarde is dat donordieren moeten worden onderzocht en vrij bevonden van blauwtongvirus, alvorens de bovenvermelde producten ervan mogen worden geëxporteerd.

Vanuit het 'vrije Nederland', buiten de 150-km zone, is export van fok- en gebruiksvee mogelijk, maar voorwaarde is wel dat donordieren moeten worden onderzocht en vrij bevonden van blauwtongvirus, alvorens de bovenvermelde producten ervan mogen worden geëxporteerd.

Via VIP/ PVE site (www.pve.nl) zijn de meest actuele exporteisen in te zien. De problemen met Rusland bevinden zich in de laatste fase.

Bescherming van runderen tegen knutten; vrijstelling Butox Pour On

Dankzij opgevoerde druk door LTO kwam afgelopen vrijdag (1 september) van het ministerie van VROM een vrijstelling voor de middelen: Tectonik pour- on (permethrin 3,6 gram per 100 ml), Butox Pour On (7,5 mg deltamethrin per ml) en Sputop (9,5 mg deltamethrin per ml). De vrijstelling loopt van 4 september tot 20 december 2006. Gebruik, en in bezit hebben van deze middelen nà 20 december 2006 is strafbaar. Voor correcte en veilige toepassing van deze middelen moet de bijsluiter in combinatie met de bijgeleverde extra informatie worden gevolgd. In het 20-kilometergebied is het gebruik van insecticiden op herkauwers verplicht en moeten de herkauwers worden opgestald, behalve als er te weinig stalruimte beschikbaar is.

Gebruikt van Pour On middelen bij schapen

De beschrijving ten aan zien van het aanbrengen van Pour on middelen bij schapen is door LTO ter discussie gesteld. Geadviseerd wordt namelijk om deze op de buik aan te brengen. Dat is praktisch slecht uitvoerbaar. LNV geeft aan dat dit ten aanzien van bluetongue wordt geadviseerd.

Tracering

Men is bezig met tracering van dieren die verplaatst zijn vanuit de 20km zone naar de 100km zone vanaf 15 juni. Met behulp van I&R runderen worden de runderen serologisch/pcr getest. Voor schapen gaat men er vanuit dat deze wel klinische beeld laten zien.

Als zowel sero- als PCR- of een van beide positief is dan wordt romdom de haard 1 km gescreend. serologisch positieve dieren mogen op het bedrijf blijven staan. De pcr positieve dieren mogen binnen 36 uur naar het besmette gebied terug zoniet dan worden de dieren overgenomen.

Monitoring

LNV ontwikkelt voorstellen voor monitoring van herkauwers op bluetongue voor de komende twee jaar.

Geprobeerd wordt omdat voor alle lidstaten hetzelfde te laten zijn. LTO heeft aangedringen om zoveel mogelijk aan te sluiten op bestaande monitoringsactiviteiten.

Financiering

De bestrijdingskosten vallen onder het diergezondheidsfonds. LTO heeft bij LNV er op aangedrongen om in Brussel druk te houden op de mogelijkheid tot cofinanciering. Ook heeft LTO naar voren gebracht dat als een ondernemer de keuze heeft om dieren 3 maanden te laten staan en dan vervolgens virusvrij te zijn dat er dan moet worden nagedacht over een schadeloosstelling.

Slacht en humane consumptie

Op 1 september is er in Brussel gepraat over de geschiktheid voor humane consumptie van viruspositieve dieren. De EU-hygienverordening maakt dat producten van dieren welke een âlijst Aâ ziekte onder de leden hebben niet voor human consumptie geschikt zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen besmet gebied, besmet bedrijf en besmet dier. LNV heeft problemen met consumptie van besmette dieren. LTO leert van informatie in Brussel dat de authoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hier geen problemen mee hebben en dat Nederland (LNV) alleen staat in dit debat.

Identificatie blauwtongvirus
Volgens het Internationaal Referentielab voor het blauwtongvirus te Pirbright (vlakbij Londen, Groot-Brittannië) is het blauwtongvirus dat momenteel in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk aanwezig is, geïdentificeerd als serotype 8. Dit type werd nog nooit aangetroffen in Europa. De blauwtonggevallen die de afgelopen jaren in Zuid-Europa werden aangetroffen zijn allen van een ander serotype. Het virustype dat bij ons actief is, is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Afrika, het gebied ten zuiden van de Sahara.

Deze bevinding toont aan dat het virus in elk geval niet ingesleept is vanuit Zuid-Europa via bijvoorbeeld dierentransport of via vaccin dat in een aantal Zuid-Europese landen wordt ingezet. Dat verklaart ook waarom het ziektebeeld bij de aangetaste runderen bij ons duidelijk verschillend is van wat men in de regel in Zuid-Europa vaststelt bij besmette runderen.
Hoewel het moeilijk zal zijn om de precieze besmettingsbron aan te tonen, is insleep van besmette muggen via luchtverkeer (bagageruim van een vliegtuig) of de import van een exotisch dier wellicht de meest voor de hand liggende verklaring.

Een tabel op onderstaande website geeft een overzicht van de geogratische spreiding van de 24 bluetongue virustypen, inclusief het type 8. Deze tabel is bijgewerkt tot maart 2003.

www.iah.bbsrc.ac.uk/dsRNA_virus_proteins/btv-serotype-distribution.htm

LTO-activiteiten komende dagen

* LTO brengt advies uit aan LNV inzake het omgaan met nuka's en fok- en gebruiksdieren in de 20-km zone voor afzet binnen de 150 zone. Maandag 4 september is hierover overleg met LNV.
* Komende dinsdag en woensdag: Scofcah (permanent comité van de EU voor de voedselketen en diergezondheid) in Brussel,met deelname van LNV. LTO heeft regelmatig via verschillende kanalen contact met LNV.

* LTO heeft contact met Bauernverband, Boerenbond, Fédération Nationale Ovine en COPA over situatie en stemt de inzet af.

Bijlage Franse 100 km en 150 km zones

Mona van Spijk, Klaas Johan Osinga, maandag 4 september 2006