Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

06-07-2007

Lezingenreeks 'Weten en/of geloven'
Vorig jaar ontstond er in Nederland opeens veel aandacht voor Intelligent Design, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hoewel Intelligent Design binnen de wetenschap geen serieuze status heeft, vinden de ermee verbonden discussies onmiskenbaar een aanzienlijke maatschappelijke weerklank, waarin de gemoederen hoog op kunnen lopen. In dit maatschappelijk debat kan en moet de KNAW als 'het geweten' van de wetenschap in Nederland een rol spelen. In samenwerking met de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap organiseert de KNAW een reeks van lezingen over de spanning tussen wetenschap en religie, als sterk verschillende systemen van waarheidsvinding en zingeving.

De reeks bestaat uit dubbellezingen waarin de grenzen tussen weten en geloven worden afgetast. De lezingen worden georganiseerd voor een breed publiek en vinden plaats op vijf dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur in de periode september tot en met november 2006 in de Beurs van Berlage.

Toegangskaarten kosten 2,50 euro per bijeenkomst. Kaarten zijn telefonisch te bestellen, tijdens kantooruren op 020-6235451. Of bestel uw kaarten hier via het bestelformulier.

Programma (in pdf)

* 5 september 2006
Schiep God de mens of schiep de mens God?
Steph Menken (evolutiebioloog) en Cees Dekker (moleculair biofysicus) over evolutie en wereldbeeld. Is er ruimte voor het scheppingsverhaal?

* 3 oktober 2006
Doodgaan of doorgaan
Ronald Plasterk (ontwikkelingsbioloog) en Henk Jochemsen (medisch ethicus) over het spanningsveld tussen fysiek sterven en de vraag wat er met de ziel gebeurt. Knutselen aan de grenzen - grenzen aan het knutselen?

* 24 oktober 2006
Moraal en evolutie: de schuldige aap?
Tijs Goldschmidt (evolutiebioloog en schrijver) en Wouter van Beek (cultureel antropoloog) over moraal als product van evolutie en absolute moraal. Streven naar het Ware - en het Goede.
* 14 november 2006
De naakte waarheid
Sander Bais (fysicus) en Bram van de Beek (theoloog) over verschillende waarheden. Wat zijn de vooronderstellingen van de wetenschap? Hoe dogmatisch is het wetenschappelijk bedrijf? Hoe waar is de bijbel? Is waarheid relatief?

* 18 november 2006
Weten en/of geloven; slotdebat
Met: Sander Bais, Wouter van Beek, Bram van de Beek, Cees Dekker, Tijs Goldschmidt, Henk Jochemsen, Steph Menken, Ronald Plasterk.

Moderator: Inge Diepman.

Elke dubbellezing bestaat uit twee lezingen van een half uur, met een afsluitend vragenkwartier onder leiding van moderator Inge Diepman. Bij iedere dubbellezing is een wetenschappelijk of cultureel intermezzo dat op een verrassende manier het thema van die keer belicht. In de vijfde bijeenkomst vindt een inventarisatie plaats, met een slotdebat tussen alle sprekers uit de reeks onder leiding van Inge Diepman.