Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 24 augustus 2006

Wegwerkzaamheden Overstad

In mei van dit jaar zijn wegwerkzaamheden gestart op Overstad. De werkzaamheden zijn onder meer nodig voor de aanleg van de snelle busroute 'bus-on-line' door Alkmaar. Volgens planning is het werk, dat in fasen wordt uitgevoerd, in december 2006 klaar. Hoewel het totale werk tijdig zal worden afgerond is de planning van de afzonderlijke fasen gewijzigd.

De werkzaamheden worden direct na de zomerkermis weer hervat. Uitgangspunt daarbij is dat: . Alle bedrijven en belanghebbenden te voet bereikbaar blijven; . Alle bedrijven en belanghebbenden voor de hulpdiensten bereikbaar blijven; . De dienstregeling van het openbaar vervoer niet ontregeld wordt; . De bushaltes/tijdelijke bushaltes steeds bereikbaar zijn.

Fase 1 Pettemerstraat/Simsonstraat
Geplande werkzaamheden zijn afgerond

Fase 2 & 3
Vanaf 5 september tot begin november Noorderstraat en rotonde Huiswaarderplein De werkzaamheden:
De Noorderstraat wordt gedeeltelijk éénrichtingsverkeer en dus verkeersluwer, zodat de voetganger meer ruimte krijgt. De rotonde Huiswaarderplein wordt vervangen door een kruispunt met verkeerslichten om het grotere verkeersaanbod te kunnen verwerken. Ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan parkeerterrein nabij de viskraam.

De bereikbaarheid:
Het kruispunt (de huidige rotonde) wordt geheel afgesloten voor doorgand auto- en fietsverkeer. Tijdens de werkzaamheden kan geparkeerd worden op het Huiswaarderplein en voor 'BCC'. Ook het parkeerterrein bij 'De Block' en 'Lidl' en de parkeergarage achter 'Babyland' blijven bereikbaar.

Fase 5
Begin november tot half december Kruising Noorderstraat/Noorderkade De werkzaamheden:
De Noorderstraat wordt éénrichtingsverkeer richting Huiswaarderplein. Daarom wordt de voorrangsregeling aangepast op de kruising Noorderstraat/Noorderkade, bij de Tesselsebrug.

De bereikbaarheid:
De werkzaamheden worden 's nachts (in de week van 13 t/m 17 november) uitgevoerd. Het kruispunt Noorderstraat/Noorderkade (en dus ook de Tesselsebrug) zal worden afgesloten. De Noorderstraat wordt afgesloten voor auto's en (brom)fietsers. De toegang tot het parkeerterrein blijft bereikbaar vanaf het Huiswaarderplein.

Fase 4
Begin december tot eind december Huiswaarderplein De werkzaamheden:
Het parkeerterrein en de toegang ervan bij 'Kwantum' en 'Leen Bakker' wordt aangepast.

De bereikbaarheid:
Voor het doorgaand verkeer wordt op de kruising Oosterwezenstraat/Huiswaarderplein één rijstrook vrijgehouden, waar het verkeer wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten. De kruising bij 'Karwei' wordt geheel afgesloten voor het doorgaande auto- en fietsverkeer. Het parkeerterrein op het Huiswaarderplein kan in deze fase níet gebruikt worden.

Meer informatie
Meer informatie over het werk op Overstad, de fasering ervan én het totale project 'bus-on-line' is te vinden op www.bus-on-line.nl (klik op '15') of kijk op www.alkmaar.nl (bewoner, projecten). Informatie over het project vindt staat ook op de twee 'bouwborden' op de locaties Huiswaarderplein (nabij de visboer) en bij de Tesselsebrug.