Ingezonden persbericht


Gondrechten gewogen
Enkele constitutionele waarden in het actuele politieke debat

Deze bundel zal tijdens een persconferentie op 5 september 2006 om 11.30 in perscentrum Nieuwspoort, in de Frits van der Poelzaal, Lange Poten 10, in Den Haag, gepresenteerd worden door de voorzitter van het curatorium van de Teldersstichting, Frits Bolkestein.

De Grondwet is dringend aan herziening dan wel aanscherping toe.

In hoeverre mogen burgerlijke vrijheden ingeperkt worden ten behoeve van terrorismebestrijding? Is de invoering van een verbod op het dragen van burqa's in de openbare ruimte een schending van het recht dat ieder individu heeft zijn leven naar eigen inzicht in te vullen? Valt de financiering door de staat van bijzonder religieuze onderwijs te verenigen met de scheiding van kerk en staat? Deze en andere hedendaagse dilemma's komen aan bod in de bundel Grondrechten gewogen. Enkele constitutionele waarden in het actuele politieke debat, het honderdste `geschrift' van de Teldersstichting in haar eigen reeks. Centrale vraag daarbij is of de Grondwet, die alweer ruim twee decennia geleden voor het laatst grondig is herzien, in zijn huidige vorm wel genoeg aanknopingspunten biedt in het actuele politieke debat.

Vanuit het liberalisme worden door verschillende auteurs deze en andere gerelateerde kwesties bezien. Zij gaan hierbij in op het belang van de grondrechten, hun uitwerking in de (rechts)praktijk, de waarde van de verschillende constitutionele beginselen, hun tekortkomingen en onderlinge tegenstrijdigheden. Actuele dilemma's worden daarbij in een liberaal licht geplaatst en teruggebracht tot de fundamentele rechten en waarden die in het geding zijn. Auteurs zijn o.a. Geert Dales, Paul Cliteur en Arno Visser.

Enkele stellingen uit de bundel:


- Artikel 1 van de Grondwet dient prioriteit te krijgen boven andere grondwetsartikelen, vooral wanneer het discriminatie betreft op basis van omstandigheden die van nature gegeven zijn zoals ras, geslacht en seksuele geaardheid. (Geert Dales)


- Er zou meer openheid moeten worden betracht wat betreft onderscheid naar politieke gezindheid bij benoemingen in openbare dienst. Het verbod hierop, vastgelegd in artikel 3 van de Grondwet, zou vergezeld moeten gaan van de mogelijkheid hier bij wet ­ limitatief opgesomde ­ uitzonderingen op te maken. (Caspar van den Berg, Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer)

- Niemand zou gehouden moeten zijn het denkpatroon van een ander gelijkwaardig te achten aan het eigen denkpatroon. Het `discrimineren' tussen levensbeschouwingen is niet alleen het goed recht van elk verantwoordelijk denkend mens, maar ook een intellectuele plicht. Voorzover het non-discriminatiebeginsel (artikel 1) aan die intellectuele plicht in de weg staat, moet het wijken voor de uitingsvrijheid (artikel 7). (Paul Cliteur)

- De vrijheid van meningsuiting (artikel 7) is een belangrijk fundament van onze samenleving. Aan dit recht is echter ook de plicht verbonden hier verantwoordelijk mee om te gaan. Daarbij dienen niet steeds grenzen te worden opgezocht zoals die vastliggen in de wet en dienen extremiteiten niet tot gemeenplaats te worden gemaakt. (Arno Visser)
- De vrijheid van vereniging (artikel 8) reikt ver, maar moet ingeperkt worden wanneer een politieke partij zich niet houdt of dreigt te houden aan de fundamenten van onze democratische rechtsstaat, zoals de gelijkwaardigheid van man en vrouw (artikel 1). Waar het orthodoxe religieuze partijen betreft, zou opname in de Grondwet van de scheiding tussen kerk en staat problemen als die met (de financiering van) de SGP kunnen voorkomen. (Cornélie Richert)

- Het staat politieke partijen en andere verenigingen ten principale vrij om hun organisatie naar eigen inzicht in te richten (artikel 8) ­ ook als dat betekent dat vrouwen van lidmaatschap worden uitgesloten. De uitspraak van de Haagse rechtbank inzake de subsidiestop richting de SGP moet dan ook niet als `overwinning' worden gevierd maar daarentegen worden opgevat als een aantasting van de democratische rechtsstaat met een gevaarlijke precedentwerking. (Patrick van Schie)
- De vrijheid van de burgers en met name het recht op privacy (artikel 10) heeft onder de steeds stringentere veiligheidsmaatregelen in het kader van terrorisme- en criminaliteitsbestrijding te lijden. Er dient dan ook zorgvuldiger te worden gekeken naar de sociale en politieke gevolgen van beleidsmaatregelen die de grondrechten aantasten. Dit zou onder meer kunnen worden bewerkstelligd door de invoering van een zogeheten `Privacy effect rapportage'. (Paul de Hert & Remco Nehmelman)
- De publieke financiering van godsdienstig bijzonder onderwijs is strijdig met de neutraliteit van de staat in godsdienstige zaken. Om onder meer die reden dient de publieke financiering van godsdienstig onderwijs te worden afgeschaft en dienen de leden 5,6 en 7 van artikel 23 van de Grondwet te worden aangepast. (Sabine Bierens & Patrick van Schie)

- Het onderscheid tussen bijzonder en openbaar onderwijs is een historische vergissing. De ontplooiing van de levensopvatting is geen taak voor het onderwijs. In het Liberaal Manifest uit 2005 had dan ook moeten worden gepleit voor algemeen nationaal onderwijs. (Nan Dodde)

- De VVD moet zich hard maken voor het verwerven van steun in de samenleving en onder andere partijen om de leden 5, 6 en 7 van artikel 23 op zo'n manier te herformuleren, dat de discriminatoire en segregerende werking van het huidige stelsel ongedaan worden gemaakt. (Caspar van den Berg)

Het geschrift Grondrechten gewogen. Enkele constitutionele waarden in het actuele politieke debat (geschrift 100) is te bestellen bij de prof.mr. B.M. Teldersstichting, Koninginnegracht 55a, 2514 AE Den Haag.

Inlichtingen kunt u inwinnen bij mw. Richert, telefoon: 070-363 19 48

Prof. Mr. B.M. Teldersstichting
Wetenschappelijk bureau van de VVD
Tel.: 070-3631948/Fax: 070-3631951
E-mail: info@teldersstichting.nl
www.teldersstichting.nl