Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Augustus

---

Prinses Laurentien woont 5 september 2006 Start Taalkr8! bij

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woont 5 september op de VMBO-scholengemeenschap Van der Capellen in Zwolle de start van "Taalkr8!" bij.

Het project omvat een aantal standaard workshops waarmee VMBO-jongeren leren hoe ze plezier kunnen beleven aan taal. Het project "Taalkr8!" is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven en bedoeld om VMBO-leerlingen en leraren meer bewust te maken van het belang van geletterdheid.

In Zwolle leren de leerlingen deze dag onder andere rappen, reclameteksten maken, een fotoroman maken, songteksten schrijven en leren sporters interviewen. Speciaal voor deze gelegenheid worden de voetballers van FC Zwolle geïnterviewd en geeft Rico van de hiphopformatie Opgezwolle de rapworkshop. Een aantal leerlingen krijgen de gelegenheid Prinses Laurentien te interviewen.

Deze activiteit vindt plaats in de Week van de Alfabetisering die wordt afgesloten met Wereldalfabetiseringsdag. De gehele week staat in het teken van een offensief tegen laaggeletterdheid. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd, waarvan ook een groot aantal jongeren. Volgens de Stichting Lezen & Schrijven heeft 10 procent van de jongeren moeite met lezen en schrijven.

29 augustus 2006

© RVD