Gemeente Alkmaar

Vragen stellen en discussiëren tijdens WMO-bijeenkomst

Wat betekent de WMO voor mij? Wie zich die vraag stelt, kan op 5 september terecht in de foyer van theater De Vest. Dan organiseert de gemeente vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst waarin een aantal belangrijke items uit de nieuwe wet centraal staan, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke zorg, het persoonsgebonden budget en het WMO-loket.

De nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt tijdens de informatieavond behandeld aan de hand van drie thema's: het WMO-loket, het persoonsgebonden budget en huishoudelijke zorg. Per thema is er steeds een toelichting, een vragen- en discussieronde en er wordt afgesloten met een stemronde. Tijdens de stemronde kunnen de mensen uit de zaal hun mening geven over de manier waarop de gemeente met het thema zou om moeten gaan.

De informatiebijeenkomst krijgt dus duidelijk een 'interactief' karakter: de gemeente wil niet alleen inwoners en betrokken organisaties informeren over wat de WMO voor hen betekent, maar wil ook graag informatie ontvangen. Door over een aantal stellingen te discussiëren en te stemmen, hoopt de gemeente input te krijgen voor de manier waarop de WMO in Alkmaar ingevoerd moet worden.

Spreker op de bijeenkomst is onder andere projectwethouder WMO Wim van Veen. Verder zijn er presentaties van medewerkers van de gemeente, van MEE (belangenorganisatie voor mensen met een beperking), SKWO (ouderenwerk) en RIMA (maatschappelijk werk). Daarnaast levert het Gehandicapten Overleg Alkmaar (GOA) / Seniorenraad een bijdrage aan de bijeenkomst, onder andere door te reageren op de verschillende toelichtingen.

Napraten
Na het officiële gedeelte van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om met een drankje na te praten met de verschillende sprekers. De sprekers staan op duidelijk herkenbare plekken in de foyer.

De informatiebijeenkomst duurt van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur en is voor alle belangstellenden, zoals bijvoorbeeld inwoners of belangenorganisaties. De bijeenkomst vindt plaats in theater De Vest aan het Canadaplein in Alkmaar. Aanmelden is niet nodig.

Nieuwe wet
De nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat per 1 januari 2007 in. Door deze wet is het straks de gemeente die zorg en ondersteuning voor haar inwoners regelt, terwijl dat nu nog vaak door het Rijk gebeurt. Wie straks in aanmerking wil komen voor bijvoorbeeld een rolstoel of hulp in de huishouding, kan bij de gemeente terecht.