Ingezonden persbericht


persbericht

Datum Nummer persbericht

31 augustus 2006 060831N

Nijmegen krijgt nieuwe stadswijk aan het water

Gemeente en Rabo Vastgoed presenteren masterplan Waalfront

Rond 2020 heeft Nijmegen er een nieuwe stadswijk bij: het Waalfront. Het bestaande industrieterrein aan de Waal, op een steenworp afstand van de binnenstad, verandert in een wijk met 2650 woningen, horeca, winkels en parkachtig groen. De gemeente Nijmegen en Rabo Vastgoed hebben vandaag het stedenbouwkundig toekomstbeeld gepresenteerd. Na een inspraakperiode zal de gemeenteraad eind 2006 een besluit nemen over het masterplan. In 2010 start naar verwachting de eerste woningbouw.

Het plangebied omvat 30 hectare, waarin naast de woningen zo n 30.000 vierkante meter aan voorzieningen als winkels, horeca en bijvoorbeeld een museum zijn ingepland. Het masterplan kent 9 deelgebieden met een eigen sfeer en inrichting. In de deelgebieden rondom de bestaande haven komt de grootste dichtheid aan bebouwing. Naar het westen toe liggen de parkachtige deelgebieden, met woongebouwen tussen het groen. Meest westelijk komen drie woontorens naast de aanlanding van de geplande nieuwe stadsbrug over de Waal. Er komt een stadsweg door het gebied die het autoverkeer vanaf de stadsbrug naar het centrum leidt. Langs de Waal komt voor langzaam verkeer een doorlopende verbinding met de binnenstad.

Het Waalfront ligt op een unieke plek in Nijmegen. Ingeklemd tussen de Waal, de oude binnenstad en de woonwijk het Waterkwartier. Vanwege de ligging aan de rivier zijn in het verleden dijken en ophogingen aangelegd. Bovendien heeft het gebied een rijke historie. Het was als Romeinse nederzetting 2000 jaar geleden een van de eerste bewoonde plekken in wat nu Nijmegen is. Ook zijn er nog overblijfselen zichtbaar van negentiende eeuwse vestingwerken en restanten van de vroeg-industriële ontwikkeling van Nijmegen.

De Gemeente Nijmegen en Rabo Vastgoed hebben in 2005 een intentie-overeenkomst gesloten om het Waalfront samen te ontwikkelen.

De ontwerpers van het Waalfront zijn landschapsarchitect Lodewijk Baljon en stedenbouwkundig Atelier ZeinstraVanderPol uit Amsterdam. Zij hebben de unieke landschappelijke elementen en de rijke cultuurhistorie als uitgangspunten genomen voor de nieuwe inrichting van het gebied. Vanaf de start hebben zij omwonenden gevraagd om hun ideeën en wensen in te brengen. Daarmee hebben Nijmegenaren de toekomst van de nieuwe stadswijk mede vorm gegeven.

Om het Waalfront als woon-/werkwijk te ontwikkelen, zal de bestaande industrie plaats moeten maken. Nijmegen wil de werkgelegenheid die de bedrijven bieden voor de regio behouden. Daarom zoekt de gemeente samen met de bedrijven naar alternatieve bedrijfslocaties.

Het Waalfront is onderdeel van Koers West, de gebiedsvisie die de gemeenteraad in 2003 heeft vastgesteld. Doel hiervan is om wonen, werken en de bereikbaarheid van de stad in het westelijk deel van Nijmegen te verbeteren. Naast het Waalfront maken de aanleg van een tweede stadsbrug over de Waal en het opknappen van de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens (NOK) daarvan deel uit.

De ontwikkeling van het Waalfront is een van de projecten waarmee Nijmegen zich meer richt op de Waal. Op de noordoever van de rivier wordt al enkele jaren gebouwd aan het nieuwe stadsdeel de Waalsprong met 12.000 woningen (VINEX). Daarnaast heeft de Tweede Kamer onlangs besloten in het kader van Ruimte voor de Rivier de dijk bij Nijmegen-Lent te verleggen. Ook wordt de waterkering in de Benedenstad verbeterd en tegelijk de Waalkade deels opnieuw ingericht.

Bewoners en belanghebbenden kunnen inspreken op het masterplan Waalfront. De inspraakperiode loopt van 5 september tot en met 3 oktober. Op dinsdag 12 september start om 20.00 uur een informatie- en inspraakbijeenkomst in concertgebouw De Vereeniging. In het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis is tijdens de inspraakperiode een expositie over het plan en is de maquette te zien. Op zaterdag 9, 16 en 23 september is er voor belangstellenden een rondleiding door het plangebied Waalfront. Aanmelden kan via het Open Huis.

Foto bijschriften:

Fotobijschrift 1: Sky-line Waalfront met links de spoorbrug en de Waalhaven, in het midden het Quartier Romain en rechts de woontorens aan de voet van de nieuwe Stadsbrug.

Fotobijschrift 2: Animatie van het Quartier Romain geïnspireerd door de Romeinse stad die hier 2000 jaar geleden lag.

Fotobijschrift 3: Masterplankaart

Bron: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Voor de redactie:

Voor foto's en meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Nijmegen, Hugo Maassen, tel. (024) 329 25 98, of Rabo Vastgoed, Dick Boekhout, tel. (030) 216 82 44.

Gemeente Nijmegen