Technische Universiteit Delft

Co-design
30 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. M.S. Kleinsmann: "Understanding Collaborative Design"

05 september 2006 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. M.S. Kleinsmann | ingenieur industrieel ontwerpen promotor | Prof.dr.ir. J.A. Buijs (IO)

Understanding Collaborative Design
Tegenwoordig volgen productgeneraties elkaar snel op en verlangen consumenten steeds meer van producten. Om dit bij te kunnen houden moeten bedrijven hun producten systematisch ontwikkelen. We noemen deze systematische manier van productontwikkeling integrale productontwikkeling. Zowel bedrijven als onderzoekers hebben de algemene organisatorische aspecten van de integrale productontwikkeling vergaand ontwikkeld. Echter, de aandacht voor de specifieke manier waarop mensen met elkaar moeten samenwerken is grotendeels onderbelicht gebleven. Het doel van dit proefschrift is het verkrijgen van een beter begrip van de manier waarop actoren in een ontwerpproces in de industrie met elkaar samenwerken. We noemen dit proces co-design. Co-design bestaat uit drie bouwstenen:
* kennis creatie en -integratie door actoren van verschillende disciplines

* communicatie tussen actoren over zowel het ontwerpproces en de inhoud daarvan

* het creëren van gedeeld begrip over de besproken onderwerpen.

In dit proefschrift hebben we ons gericht op de derde bouwsteen van co-design: het proces van het creëren van gedeeld begrip tussen actoren van verschillende disciplines over het ontwerp dat ze aan het ontwikkelen zijn. In een empirisch case studie onderzoek in de industrie, hebben we onderzocht welke factoren dit proces beïnvloeden. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de samenwerkingsmechanismen die in de ontwerpprojecten voorkomen. Samenwerkingsmechanismen beschrijven de invloed die de gevonden factoren hebben op de drie bouwstenen van co-design. De resultaten van dit onderzoek vormen een significante stap naar een beter begrip ver co-design processen in de industrie.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.