TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 01-09-2006

Televisie
opgelicht
Uitzending dinsdag 5 september
Nederland 1- 20.55 uur

Oplichtersbende benadeelt nederlandse ondernemers voor tonnen

Een oplichtersbende bestaande uit tenminste één Nederlander en twee Belgen lichtte de afgelopen jaren voor zeker anderhalf miljoen euro Nederlandse zakenlieden op. De spil in de oplichting is het in Spanje gevestigde ServiFlat dat in financieringen bemiddelt. Het bedrijf is in handen van een Belg. Met handlangers in Nederland en België werden zakenlieden ertoe gebracht geld te storten als onderpand voor het verkrijgen van substantiële leningen.

Rolf Bakker stort eind 2003 een bankgarantie van 800.000 euro op de bankrekening van het Spaanse ServiFlat. Het bedrijf zal voor hem een lening regelen van 25 miljoen euro. Bakker, die al zijn hele leven werkzaam is in de scheepvaartbranche, heeft de miljoenen nodig voor de bouw van zes zeeschepen. Maar de lening komt er niet, en Bakker is zijn acht ton ook kwijt.

Bakker komt in 2003 via financieel adviseur Theo Ringers uit Amerongen in contact met ServiFlat. Ringers biedt hem een leningsconstructie met het bedrijf aan. De adviseur stelt zelfs zijn huis als onderpand beschikbaar voor het geval de lening er niet komt en Bakker zijn acht ton terug wil. Hetzelfde doet de vertegenwoordiger van ServiFlat, Van Kerschaver uit België. Maar Bakker wil eerst zeker weten dat de constructie en de betrokken partijen betrouwbaar zijn. Die garantie krijgt hij bij monde van een senior manager van het bekende accountantskantoor BDO, aan wie hij de leningsconstructie ter beoordeling voorlegt. En als de lening niet door gaat en Bakker beslag wil leggen blijkt dat er al eerder beslag was gelegd door een andere benadeelde partij. Het bedrog brengt Rolf Bakker op de rand van faillissement.

OPGELICHT reist af naar Spanje en confronteert de eigenaar van ServiFlat. De man belooft dat Rolf Bakker voor het einde van de maand zijn geld terug heeft. Dat gebeurt niet en hij komt opnieuw met smoesjes. Ook confronteert OPGELICHT de heer Van Kerschaver en de financieel adviseur Ringers. Ringers stelt dat hij zelf is opgelicht door ServiFlat. Maar hij blijkt niet van onbesproken gedrag en is als eens veroordeeld wegens oplichting en flessentrekkerij.

OPGELICHT is vanaf aanstaande dinsdag te zien op Nederland 1 i.p.v. Nederland 2. (geen herhaling meer op woensdagavond)

Presentatie: Antoinette Hertsenberg