Vrije Universiteit Amsterdam

De VU-kennisgemeenschap waarmaken
Opening academisch jaar 2006-2007

Het academisch jaar 2006-2007 is het Jaar van de VU Onderwijsvisie. Dat kondigt collegevoorzitter René Smit aan in zijn welkomstrede tijdens de Opening van het academisch jaar aan de VU op dinsdag 5 september. Directeur van het Onderwijscentrum van de VU prof. dr. Jos Beishuizen en prof. dr. James Kennedy presenteren de VU Onderwijsvisie. Belangrijke stelling daarin is dat wetenschappers én studenten volwaardige deelnemers zijn in de community of learners: de VU-kennisgemeenschap waarin zowel persoonlijke ambities als maatschappelijke dienstverlening belangrijk zijn. Verder reikt rector magnificus prof. dr. Taede Sminia tijdens de bijeenkomst de Onderwijsprijs 2006 uit, waarna hij de ambtsketen overdraagt aan zijn opvolger prof. dr. Lex Bouter.

Volgens de Onderwijsvisie van de VU heeft de universiteit de taak om studenten op te leiden tot academisch en verantwoordelijk burger. De kennisgemeenschap zoals de VU die voor ogen heeft, leunt op twee pijlers: aandacht voor ambities van studenten, en onderzoekend leren als basis van het onderwijs. Interdisciplinair onderwijs, internationalisering en het campusleven staan ook hoog in het vaandel, net als de positie van de universiteit in de samenleving als wetenschappelijke onderneming. Het waarmaken van de VU-kennisgemeenschap betekent in veel opzichten een versterking van het traditionele VU-profiel van bezinning, betrokkenheid bij de multiculturele samenleving, geloof in wetenschappelijke processen en hun maatschappelijke consequenties.

Voor de Onderwijsprijs 2006 zijn drie docenten genomineerd. Het zijn dr. Sandjai Bhulai (Faculteit der Exacte wetenschappen), dr. Catrin Finkenauer (Faculteit der Psychologie en pedagogiek) en dr. Adriaan Hoogendoorn (Faculteit der Sociale wetenschappen). Traditiegetrouw reikt de rector magnificus van de VU deze prijs uit. Taede Sminia zal dat dit jaar voor de laatste maal doen: hij draagt zijn ambtsketen over aan Lex Bouter.

De nieuwe rector magnificus Lex Bouter is tot nu toe directeur geweest van het EMGO Instituut van het VU medisch centrum. EMGO staat voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek. Het is een internationaal toonaangevend instituut op het gebied van preventie en behandeling in de eerstelijns gezondheidszorg.

Programma Opening academisch jaar 2006-2007
14:00 Ontvangst
14:45 Cortège treedt aan
15:00 Welkomstwoord (collegevoorzitter René Smit) 15:05 Overdenking Leven is leren, leren is leven
(Universiteitspastor Geert van der Bom)
15:10 Presentatie Onderwijsvisie VU (Jos Beishuizen & James Kennedy) 15:45 Uitreiking VU-Onderwijsprijs (rector magnificus Taede Sminia) 16:00 Kort intermezzo
16:10 Overdracht rectoraat aan Lex Bouter
16:45 Receptie (in de foyer)

Belangstellenden zijn welkom na aanmelding via events@dienst.vu.nl.