Llink


Rotterdam, 4 september 2006


- PERSBERICHT -

Protestsongs in een nieuw jasje
Nederlandse bands coveren klassiekers in MoveYourAss

Onder de noemer 'Protest!' brengen bekende Nederlandse bands de komende tijd een ode aan hun favoriete protestsong. Met een live optreden in het 3FM-programma MoveYourAss steken ze het lied in een nieuw jasje. De Amsterdamse band Voicst (bekend van o.a. 'Whatever you want from life') bijt deze week het spits af met de Tracy Chapman klassieker 'Fast Car'- destijds bedoeld als protest tegen slavernij en apartheid. Binnenkort komen o.a. Spinvis, GEM en Johan langs in het programma om ook hun favoriet te spelen. MoveYourAss is dinsdag 5 september vanaf 22.00 uur te beluisteren op 3FM.

Wie dacht dat protestsongs iets van de jaren zestig was heeft even niet opgelet, ze zijn juist nu actueler dan ooit. Noem de dreiging van terrorisme. Noem de optrekkende kloof tussen rijkdom en armoede, en de recente conflicten in Libanon. Internationale artiesten zetten hierdoor weer steeds vaker hun vraagtekens bij de wereld waarin we leven. 'No more war, we want peace, fuck George Bush', liet Madonna haar 50.000 toeschouwers roepen in de Arena. En niet voor niets staat Nerina Pallot nu in de top-40 met haar single 'Everybody's Gone to War'.

Het Nederlandse antwoord hierop kan dan ook niet uitblijven, vindt MoveYourAss presentator Rudy Mackay. 'Popmuziek is altijd een manier geweest om te protesteren. Bob Dylan vind ik persoonlijk wat stoffig, maar als Green Day zich bijvoorbeeld druk maakt over onrecht in hun liedjes, dan spreekt mij dat zeker aan. En de 3FM-luisteraar raakt steeds meer betrokken bij dit soort zaken. Kijk maar naar het succes van de jaarlijkse Serious Request-actie. En je kunt tenslotte overal tegen protesteren. Ik snap niet dat er nog geen Nederlandse band een protestliedje tegen het kutweer heeft geschreven!'

MoveYourAss is elke dinsdag vanaf 22:00 uur te beluisteren op 3FM. MoveYourAss is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT