Socialistische Partij

Selectie door universiteiten maakt leerrechten overbodig

04-09-2006 * De invoering van een bindend studieadvies (BSA) maken leerrechten overbodig. "Voer daarom een BSA in en schaf de leerrechten af," stelt SP-onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer. De SP geeft de voorkeur aan het bindend studieadvies, waarbij op kwaliteit wordt geselecteerd, terwijl bij leerrechten uitsluitend naar de kwantiteit (het aantal studiejaren) wordt gekeken.

Bij de opening van het academisch jaar heeft een aantal universiteiten laten weten een bindend studieadvies te willen hanteren. Een student krijgt dan aan het eind van het jaar te horen of hij op dezelfde voet door kan gaan of de opleiding moet verlaten. Vergeer juicht deze selectie toe. "Studenten worden bij een bindend studieadvies gestimuleerd om te presteren en universiteiten kunnen hogere eisen stellen. Leerrechten daarentegen werken contraproductief. Ze zijn een studierantsoen, waarbij `snel en makkelijk' de norm is."

Bij leerrechten kunnen studenten acht jaar ondermaats presteren, zonder dat er iemand aan de bel trekt. Bij een bindend studieadvies wordt elk studiejaar optimaal benut. Ook de langzame student heeft meer baat bij een advies dan bij een rantsoen.

Selectie vóór de poort wordt door de SP afgewezen. Het eindexamen moet selectief genoeg zijn. Ook mag het niet leiden tot een hoger collegegeld, dat zou een straf op excellentie zijn. Tenslotte moet een bindend studieadvies gepaard gaan met het wettelijk recht op goed onderwijs, zoals persoonlijke aandacht, uitdaging, goede docenten en kleine groepen. "De regering wil graag magnetronstudenten, snel en smakeloos. De SP wil ruimte voor fijnproevers," aldus Vergeer.