Beloningsmonitor 2006: Lonen stijgen met 3,8%

Mercer hr consulting

Groeiende economie drijft lonen op

Amstelveen, 5 september 2006 - Afgelopen jaar stegen de lonen meer dan verwacht met gemiddeld 3,8%. De stijging liep op van 3,6% voor een operationele medewerker tot 4,1% voor het directieniveau. Dit blijkt uit de Beloningsindex 2006, het jaarlijks terugkerende en snelstgroeiende beloningsonderzoek van ADP Nederland en Mercer Human Resource Consulting. Het onderzoek naar de salarisverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in Nederland betreft circa 100 verschillende functies van (middel)grote bedrijven en instellingen. Dit jaar namen meer dan 350 organisaties deel aan het onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in de Beloningsmonitor 2006.

Hogere stijging dan verwacht
De algemene stijging van 3,8% is meer dan verwacht. De deelnemende organisaties van vorig jaar verwachtten destijds een toename van bijna 2%. De sectoren handel en financiële dienstverlening groeiden het sterkst, met meer dan 4%. De deelnemende organisaties verwachten voor volgend jaar een stijging van 2,6%.

Verschil in beloning
Er blijft sprake van verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in dezelfde functie. Wel hebben mannen en vrouwen hetzelfde algemene stijgingspercentage. Opvallende verschillen doen zich voor in de functie van de accountmanager (7,4%), boekhouder (9,0%) en P&O manager (21,4%). Deze verschillen zijn in het voordeel van de man. Uit de steekproef van ADP en Mercer komt daarnaast naar voren dat een algemeen directeur met 110.200 euro het hoogst betaald krijgt en een schoonmaker het laagst betaald met 23.200 euro. Er is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, 13e maand en eventuele vaste bonus.

Personeelsvoorzieningen
Circa vier van de vijf deelnemende organisaties biedt haar werknemers een collectieve ziektekostenverzekering aan, die in vrijwel alle gevallen ook openstaat voor de gezinsleden van werknemers. De gemiddelde premiekorting bij een collectieve verzekering bedraagt 8,3%. Van de deelnemende organisaties heeft 86,4% een 'auto van de zaak' regeling. Vrijwel alle directieleden (96,9%) komen hiervoor in aanmerking, tegen 36,2% van de operationele medewerkers. Bij de pensioenregeling blijkt dat meer dan 90% van de deelnemende organisaties onder meer een middelloonregeling toepast. Van de deelnemende organisaties rapporteert 69,3% dat er tevens sprake is van een vrijwillige bijspaarmodule. Opvallend is de groei van het opleidingsbudget. Uitgedrukt als percentage van de loonsom, liep het opleidingsbudget op van 2,6% in 2005 naar 3,3% in 2006.

Variabele bonus en winstdeling
Variabele bonus blijft een populaire vorm van belonen. 66% van de deelnemende organisaties heeft hiervoor een regeling. Bij deze organisaties komt 92,2% van de medewerkers op directieniveau in aanmerking voor een variabele bonus en 71,4% van de operationele medewerkers. Voor de variabele beloning in 2006 verwacht één op de vijf deelnemende organisaties een toename en 8,3% een afname. Voor de deelnemende organisaties die een winstdelingsregeling kenden, liep het winstdelingspercentage ten opzichte van het basissalaris 2005 gemiddeld uiteen van 7,8% voor directieniveau tot 4,7% voor operationeel niveau.

Levensloopregeling
Sinds begin 2006 kan met de levensloopregeling een deel van het brutosalaris worden gespaard om in de toekomst een periode van onbetaald verlof te financieren. Bijvoorbeeld ouderschapsverlof, zorgverlof of een sabbatical. Van de deelnemende organisaties zegt 79,8% een levensloopregeling aan de medewerkers aan te bieden. Van deze organisaties heeft tot nu toe bijna één op de vijf het verlofmanagementbeleid aangepast.

De Beloningsindex
De Beloningsindex is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beloningsstatistiek en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van ADP Nederland en Mercer Human Resource Consulting. De resultaten van het onderzoek, uitgesplitst voor circa 100 veelvoorkomende functies in Nederland, verschijnen in de Beloningsmonitor, een uitgave van Performa Uitgeverij. Aan de Beloningsindex werkten dit jaar meer dan 350 (middel)grote organisaties in diverse industrieën en bedrijfstakken mee. Voor meer informatie zie www.beloningsindex.nl.

ADP Nederland
ADP Nederland BV is een van de grootste Nederlandse verwerkers van salarisgegevens en personeelsinformatie. Meer dan een miljoen Nederlanders ontvangen maandelijks hun loonstrook van ADP. ADP Nederland had in 2005 (boekjaar 2006) een omzet van 68 miljoen euro en is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Amerikaanse concern Automatic Data Processing Inc. dat beschikt over de ook in Europa steeds prominenter gewaardeerde triple A-status. Wereldwijd verwerkt ADP (44.000 medewerkers) de salarissen voor meer dan 32 miljoen werknemers en realiseerde daarmee een omzet van $ 8,5 miljard (boekjaar 2005).

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 14.000 werknemers in 41 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).


Noot voor de redactie,