VVD


vvd

5-9-2006

VSNU loopt langzaam achter de muziek aan

De VVD-Tweede-Kamerfractie stelt vast dat ook de vereniging van Nederlandse universiteiten tot de conclusie komt dat het universitair stelsel aan modernisering toe is.

Nadat een meerderheid van de Tweede Kamer in mei 2003 het kabinet daartoe opriep, voegt in september 2006 de VSNU zich bij de voorstanders van selectie aan de poort, topopleidingen, en ruimte voor jonge onderzoekers.

De universiteiten hebben meer "wettelijke ruimte nodig" om hun ambitie waar te kunnen maken, aldus de VSNU. "Helemaal mee eens. Dat bepleit de VVD al enkele jaren," reageeert VVD woordvoerder Arno Visser. "Het ware mooi geweest als de VSNU in 2003 aangesloten had bij degenen die toen die ambitie al hadden. Dan waren we nu eind 2006 een stuk dichter bij het realiseren van die doelstelling geweest."

In 2003 presenteerde staatssecretaris Annette Nijs haar plannen om het Hoger Onderwijs te moderniseren in het Hoger Onderwijs en Onderzoeksplan (HOOP). In een Kamerdebat daarover riep een kamermeerderheid bestaande uit PvdA, LPF en VVD het kabinet op een wetgevingsprogramma te starten dat ruimte moest maken voor ondermeer selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie.

"Wat de VSNU nu zegt klinkt me als muziek in de oren, maar wel de muziek van een reeds voorbij getrokken orkest. De VSNU loopt dat nu weliswaar achter aan, maar heeft nog wel een achterstand in te halen. Vele universiteiten zijn reeds programma's en experimenten gestart toen hun vereniging richting het parlement nog bepaald geen enthousiasme toonde voor een flink moderniseringsprogramma," stelt Visser vast. "Nu voegen ze zich in het koor van ambitieuzen. Dat is een goede ontwikkeling, want tijd voor langzaam delibereren is er niet meer."

dinsdag 5 september 2006

Voor nadere informatie: a.visser@tweedekamer.nl of 070-318.28.97