Onafhankelijk toezicht op ambtsberichten nodig

Adviescommissie vreemdelingenz

http://www.acvz.com

ONAFHANKELIJK TOEZICHT OP AMBTSBERICHTEN NODIG.

Verbetering van de kwaliteit van Nederlandse ambtsberichten is nodig. Een in te stellen onafhankelijke toetsings- en adviescommissie moet hierop toezien. Op termijn moet een gemeenschappelijk Europees ambtsbericht over de herkomstlanden van asielzoekers tot stand komen.

Dit schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in het vandaag verschenen advies 'Transparant en Toetsbaar, een advies over landeninformatie in het vreemdelingenbeleid'. De ACVZ doet in dit advies aanbevelingen voor verbetering van de kwaliteit en de toepassing van door Buitenlandse Zaken opgestelde algemene ambtsberichten die de basis vormen voor het asielbeleid van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

Een transparante procedure
Omdat Europese samenwerking een zaak van langere adem zal zijn, pleit de ACVZ voor directe maatregelen om de kwaliteit van Nederlandse algemene ambtsberichten te verbeteren en de transparantie bij voorbereiding en toepassing te vergroten. Ons land steekt in dit opzicht negatief af bij andere West Europese landen, die openbare richtlijnen hebben voor de informatievergaring. Ook moet duidelijk zijn hoe de overheid omgaat met tegenstrijdige informatie. Ambtsberichten moeten die tegenstrijdigheden vermelden en de gemaakte keuzes toelichten. De ACVZ wenst ook een grotere betrokkenheid van organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International. Van hun deskundigheid kan de minister bij de vormgeving van het asielbeleid meer en beter profiteren.

Een toezichtcommissie
Om toezicht te houden op de inhoudelijke en procedurele kwaliteit van ambtsberichten acht de ACVZ instelling van een commissie van onafhankelijke deskundigen noodzakelijk. Deze commissie krijgt als opdracht om - naar analogie van het Britse 'Advisory Panel on Country Information' - gevraagd en ongevraagd ambtsberichten te evalueren en de minister te adviseren over inhoud en procedure.

Europese samenwerking
De ACVZ breekt een lans voor verdergaande Europese samenwerking en heeft de bereidheid hiertoe in een aantal (West Europese) EU-landen laten peilen. De betrokken landen hechten grote waarde aan samenwerking maar geven voorlopig de voorkeur aan zelf verzamelde informatie als basis voor het eigen asielbeleid. Met andere woorden, samenwerken is uitstekend maar nu nog geen gemeenschappelijk ambtsbericht. Ondanks die terughoudendheid benadrukt de ACVZ dat ieder initiatief, dat het Europese ambtsbericht binnen bereik brengt, moet worden gesteund. Zij pleit voor meer gemeenschappelijke factfinding missies en het oprichten van een gemeenschappelijk informatie- en documentatiecentrum dat op termijn Europese ambtsberichten zal opstellen.