KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

5-9-2006

ONK Ronde en Platbodems 2006 - VB 250 Fidelia en VA 175 ZA-1 De Jager Nederlands Kampioen

Van 1 - 3 september werd op het Regatta Center Medemblik het Kas Bank Nederlands Kampioenschap Rond en Platbodems verzeild. Na drie dagen een hevige strijd gevoerd te hebben, zowel op het water als in de protestkamer, is er een nieuwe Nederlands kampioen in de V/VA en werd in de VB/ HB klasse de titel geprolongeerd. In de VB klasse won de VB 250 Fidelia van Ted van Rijnsoever. In de V/VA klasse won de VA 172 ZA-1 De Jager van Erik Hermans.

Vrijdag begon het kampioenschap met drie korte wedstrijden, op zaterdag twee en zondag een wedstrijd over een lange baan van ongeveer 17 zeemijl (32 km).

In feite kon de wedstrijd van zondag worden beschouwd als een toegift aangezien voor een geldig Nederlands kampioenschap vier wedstrijden voldoende zijn.

De strijd werd extra spannend gemaakt doordat de wedstrijd van zondag niet als slechtste resultaat mocht worden afgetrokken maar altijd moest worden meegeteld voor de eindscore. Gezien de
weersomstandigheden werd dit nog een zware race. Met soms 24 knopen wind ( windkracht 6) en onder vol tuig ging het erg hard.

Met een enkele aanvaring, geknapte kluiverbomen en gescheurde zeilen bleef het deze dagen gelukkig alleen bij materiële schade.

In de VB/HB klasse heeft Ted van Rijnsoever met de Fidelia een overtuigend kampioenschap gevaren, met 9 punten lag hij 13 punten voor op nummer twee.

In de VA klasse verdedigde t Vliegend Hart van Niek Hoek zijn positie erg goed. Het was een spannende strijd tussen de ZA-1 en t Vliegend Hart. Maar met drie keer een eerste plaats, een twee en een drie werd de ZA 1 Nederlands Kampioen met ruim drie punten voorsprong.

De Lemsteraak is van oorsprong een visserschip uit het begin van de vorige eeuw. Reeds in de jaren 20 werden deze schepen omgebouwd tot jacht. Thans bestaan er 2 soorten in diverse klassen. De klassieke waarvan de Groene Draeck het schip van Koningin Beatrix de bekendste is en de Visserman. Een Lemsteraak met een opvallend lage opbouw. Beide typen kunnen aanzienlijke snelheden ontwikkelen hetgeen borg staat voor een spannende strijd. De Visserman Aken zijn met hun 16 meter lengte en 35 ton gewicht de grootste schepen van het veld. Deze schepen worden gevaren met ongeveer 8 tot 10 bemanningsleden.

Fotocredit: Marloes van der Haagen, Quest Media.

E-mailadres:martinevos@planet.nl