Plannen partijen afslanking rijkssector

Cnv publieke zaak

De vakbond CNV Publieke Zaak ergert zich aan de opstelling van verschillende politieke partijen. In de conceptverkiezingsprogramma's van CDA, PvdA en VVD wordt aangedrongen op een verregaande afslanking van de overheid. Deze politieke partijen geven echter niet aan hoe dit moet gebeuren en welke taken dan geschrapt moeten worden. En dat vindt CNV Publieke Zaak geen eerlijke politiek. 'Aan een verdere afslanking van het overheidsapparaat werken wij niet mee. Wij zullen ons daartegen met hand en tand verzetten. Als de politiek moeilijkheden wil, dan kan ze die krijgen', aldus bestuurder Alfred Lohman van CNV Publieke Zaak.

De sector Rijk heeft in de afgelopen jaren een forse financiële taakstelling achter de rug. De omvang van de sector Rijk is met meer dan 10.000 medewerkers verminderd. Er wordt volgens de bond al behoorlijk efficiënt gewerkt en diverse werkzaamheden zijn in nieuwe diensten samengebracht. Hierdoor zijn besparingen en een betere dienstverlening bereikt. In de komende jaren zal daarvan steeds meer te merken zijn. Met voortvarendheid gaan de departementen daarmee door.

Werkdruk
Rijksambtenaren merken dat er wordt bezuinigd. Collega's verdwijnen en worden niet vervangen. Het werk wijzigt niet en dus wordt de druk op de rijksambtenaar steeds groter. Niet voor niets heeft het ministerie van BZK recentelijk geconstateerd dat de tevredenheid onder ambtenaren aan het dalen is. Bij CNV Publieke Zaak is dit al enige tijd bekend. Lohman: 'Ook rijksambtenaren zijn werknemers die met respect behandeld dienen te worden. Politiek en samenleving hebben vaak een zeer negatief oordeel over de inzet en kwaliteit van rijksambtenaren. En volkomen ten onrechte. Rijksambtenaren voeren uit wat de politiek hen opdraagt en dat is soms al ingewikkeld en lastig genoeg. Het zou de politieke partijen dan ook sieren wanneer zij eens echt gaan nadenken over wat je wel of niet aan taken moet uitvoeren, voordat er weer de zoveelste bezuinigingsoperatie op de sector Rijk wordt losgelaten. CNV Publieke Zaak daagt dan ook de politieke partijen uit eens kleur te gaan bekennen en heldere keuzes te maken en niet de rijksambtenaren op te zadelen met het probleem. CNV Publieke Zaak gaat die discussie graag met hen aan.'

Voor nadere informatie
Alfred Lohman, bestuurder CNV Publieke Zaak, 06 5136 1676 Jan Spijk, communicatieadviseur 06 512 440 64
www.cnvpubliekezaak.nl