SP Tilburg

Straatsburg, 5 september 2006

Zuinige Twingo Smile moet worden gestimuleerd

De zuinigste auto van Europa staat al tien jaar te verstoffen. Volgens SP Europarlementariƫr Erik Meijer is het hoog tijd om de verkoop van deze auto - de Twingo Smile, benzineverbruik 1 op 30 - flink gestimuleerd wordt: "Ik denk niet dat we moeten wachten tot China er brood in ziet". Meijer vraagt de Europese Commissie vandaag om concrete maatregelen.

In september 1996 werd door Greenpeace Duitsland deze revolutionair zuinige benzineauto gepresenteerd. De Twingo Smile is ontwikkeld door het in racemotoren gespecialiseerde Zwitserse bedrijf Wenko op basis van de Renault Twingo. Dankzij een betere stroomlijning, gewichtsbesparing, een speciale tientallen kilo's lichtere motor en een systeem van brandstofinspuiting onder hoge druk ('supercharging') rijdt de Smile 1000 kilometer zonder bijtanken en gebruikt slechts 1 liter benzine op ruim 30 kilometer. Meijer: "Dat is de helft van een vergelijkbare conventionele auto! Als Europese autoproducenten er na tien jaar nog steeds niet zelf aan willen beginnen zullen we met ondersteunende wetgeving moeten komen".

Het aantal auto's neemt toe, het aantal gereden kilometers per auto neemt toe en de vervuiling door CO2, fijnstof en roetdeeltjes loopt nog steeds op. Erik Meijer: "Dat is lijnrecht in strijd met de doelstellingen van Kyoto. De technologische vooruitgang in de autoindustrie kan het blijkbaar niet bijbenen. Het is dan ook onverteerbaar dat de zuinigste auto van Europa nog steeds niet in productie is genomen".

Meer informatie: Erik Meijer, 06-51152982

www.europa.sp.nl