Chronisch zieke jongeren aan het werk

Booij, klusman en van bruggen

Chronisch zieke jongeren aan het werk

Winnend project Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2005 goed van start

Deze zomer hebben de eerste jongeren met een chronische ziekte een vakantiebaantje gehad via Emma at Work. Dit werkbemiddelingsbureau van het Emma Kinderziekenhuis AMC is deels opgezet met behulp van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs van 70.000 euro die vorig jaar is uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs is speciaal ingesteld door ZonMw en het VSBfonds om nieuwe ideeën voor betere zorg boven tafel te krijgen. In 2005 was het thema het voorkomen van eenzaamheid.

De 18-jarige Marella Nelon, die sikkelcelziekte heeft, wilde graag werkervaring opdoen in het ziekenhuis dat haar zo vertrouwd is. Tijdens de zomermaanden werkte ze als voedingsassistent in het AMC. Dat beviel aan beide kanten zo goed dat het vakantiebaantje is omgezet in een bijbaan. Marella Nelon behoort tot de groep jongeren die vanwege een chronische ziekte moeilijk aan een zomer- of bijbaan kunnen komen. Zij lopen daardoor de ervaring op de arbeidsmarkt mis die gezonde leeftijdsgenoten wel opdoen. Via het bemiddelingsbureau van het Emma Kinderziekenhuis AMC kunnen zij nu toch aan de slag. De zorg voor zieke kinderen draait niet alleen om het bestrijden van lichamelijke problemen. Ook aandacht voor opgroeien met een ziekte doet ertoe. De jury van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs riep daarom in 2005 dit vernieuwende project als winnaar uit.

Verschillen tussen mensen
Dit jaar staat de jury van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs opnieuw voor de taak om een keuze te maken uit de vele inzendingen die dit jaar zijn ingestuurd. Deze keer is het thema diversiteit. Daarbij gaat het om de vraag hoe de zorg zo goed mogelijk rekening kan houden met verschillen tussen mensen. Of het nu gaat om pubers of ouderen, voorlichting of revalidatie, mantelzorg of specialistische hulp. Medio november maakt de jury tijdens de Zorgvernieuwingsdag bekend welke projecten zijn genomineerd en dus kans maken op de 70.000 euro om het project mogelijk te maken.

5 september 2006

Noot voor de pers
De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is een initiatief van ZonMw en het VSBfonds. Wilt u meer weten over de prijs? Neem dan contact op met Luuk van Term, hoofd Voorlichting & Communicatie VSBfonds. Telefoon: (030) 230 33 04 / 06 - 22 39 35 92. E-mail: lvterm@vsbfonds.nl. www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl