Ingezonden persbericht



SURFnet daagt wetenschappers uit tot geavanceerd internetgebruik

Utrecht, 5 september 2006 - Onder het motto 'Enlighten Your Research' start SURFnet vandaag met een wedstrijd gericht op wetenschappers van Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en academische ziekenhuizen. Deelnemers aan de wedstrijd kunnen naast een lichtpad een bedrag van 20.000 euro winnen om het lichtpad te integreren in hun onderzoek. Sinds begin 2006 beschikt het hoger onderwijs en onderzoek over één van de meest geavanceerde netwerken ter wereld, SURFnet6.

Dit netwerk is onder meer bijzonder omdat het lichtpaden mogelijk maakt. Lichtpaden bieden veeleisende gebruikers een eigen, filevrije weg door het glasvezelnetwerk. Hoge kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en natuurlijk een hoge capaciteit kenmerken het lichtpad. Dat biedt de Nederlandse onderzoeker tal van nieuwe mogelijkheden. Om onderzoekers uit allerlei disciplines snel vertrouwd te maken met dit nieuwe hulpmiddel, heeft SURFnet, in samenwerking met de Nederlandse
Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, een wedstrijd opgezet. Met 'Enlighten Your Research' wil SURFnet onderzoekers prikkelen om met ideeën te komen om de ongekende nieuwe mogelijkheden te benutten.

Kees Neggers, directeur van SURFnet: "Momenteel zijn lichtpaden al een succes bij vele instellingen. Zij gebruiken lichtpaden om verschillende locaties veilig met elkaar te verbinden. Zo'n 'optical private network' blijkt een gewilde toepassing. En uiteraard weten ook radioastronomen en kernfysici lichtpaden al goed te benutten. Maar we zijn er van overtuigd dat ook in andere disciplines lichtpaden ongekende nieuwe mogelijkheden kunnen bieden."

Om mee te doen is een A4tje met een korte omschrijving van het idee in eerste instantie voldoende. Tot 1 december 2006 kunnen onderzoekers ideeën aanleveren via lichtpad.surfnet.nl. Ook lichtpaden met onderzoeksinstellingen in het buitenland zullen mogelijk zijn, mits de tussenliggende netwerken ook lichtpaden ondersteunen. SURFnet hoopt veel vragen en wensen los te maken bij onderzoekers en heeft een team in het leven geroepen om die vragen adequaat te beantwoorden.

In januari 2007 zal de shortlist bekend gemaakt worden van maximaal 20 voorstellen die elk 5.000 euro krijgen om het idee uit te werken. In mei 2007 zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Zij krijgen van SURFnet een eigen lichtpad voor de duur van hun onderzoek en een geldbedrag van 20.000 euro. NWO ondersteunt de wedstrijd en zal helpen bij de inhoudelijke beoordeling van de voorstellen.

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op lichtpad.surfnet.nl

/

Ingezonden persbericht