Het FAVV reageert op de manifestatie van een aantal landbouwers voor zijn vestiging in Luik Het Agentschap begrijpt de ontsteltenis van de landbouwers voor hun economische problemen te wijten aan het wisselvallig weer dit jaar waardoor er een opeenstapeling te merken is bij dierziektes die de laatste jaren werden aangetroffen.

De informatie die het FAVV heeft verspreid over de blauwtongziekte past in zijn transparante communicatiebeleid.

Van bij het begin onderstreepte het FAVV dat deze ziekte bij herkauwers geen gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Met de door het FAVV toegepaste strategie wordt overigens een tweeledig doel nagestreefd : zoveel mogelijk de verspreiding van het virus vermijden waarvan het voortbestaan in ons land de toestand nog zou kunnen verergeren, maar ook de economische gevolgen voor de veehouders zoveel mogelijk beperken.

Dat blijkt uit het feit dat België vanaf 19 augustus 2006 op Europees vlak een van de felste voorstanders was van alle mogelijke versoepelingsmaatregelen die verenigbaar waren met de sanitaire maatregelen en van een zo snel mogelijke toepassing daarvan op nationaal vlak.

Over elke fase in de besluitvorming werd trouwens overleg gepleegd met de betreffende sectoren, o.m. met de Fédération Wallonne de l'Agriculture, die kan getuigen van de inspanningen die in die zin werden gedaan.

Daarnaast erkent het FAVV dat de landbouwers, net als alle operatoren die het controleert, recht hebben op respect. Om die reden publiceerde het Agentschap het « Charter van de controleur » dat een heuse gedragscode is voor zijn inspectiediensten.

In 2005 werd een ombudsdienst opgericht waartoe iedere gecontroleerde zich kan wenden - met name om na te gaan of het charter correct werd toegepast (tel. : 0800 13 455).

Maar het Agentschap moet echter een moeilijke taak vervullen ten dienste van de hele bevolking en verwacht van de kant van de landbouwers wederzijds respect en medewerking ten opzichte van haar eigen controleurs.....

Het Agentschap wenst dat het sereen klimaat van wederzijds vertrouwen spoedig hersteld wordt.

personne de contact pour la presse néerlandophone : pascal houbaert 0475 20 66 73
personne de contact pour la presse francophone : pierre cassart 0477 69 35 65